Εγκαινιάστηκε σήμερα το δημοτικό parking Κοτζιά στην Αθήνα – motorone.gr
Ο Δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε τις εργασίες για το τέταρτο δημοτικό parking της πόλης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, βρέθηκε στην πλατεία Κοτζιά για να κάνει τα εγκαίνβια του νέου δημοτικού parking. Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία δημοτικά parking που λειτουργούν στην Αθήνα, καθώς διαθέτει 500 θέσεις στάθμευσης. Το έργο υλοποιήθηκε από τη ΔΑΕΜ Α.Ε., η οποία ανέλαβε την αναβάθμιση και τη λειτουργία του.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σημείωσε: «Το δημοτικό πάρκινγκ στην πλατεία Κοτζιά επιστρέφει ανακαινισμένο στους πολίτες. Δίνουμε μία ανάσα σε όσους κυκλοφορούν στην Αθήνα. Βελτιώνουμε την καθημερινότητά τους στο ιστορικό κέντρο, στην πράξη. Παράλληλα, στηρίζουμε την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες. Για να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τον νέο χώρο, προσφέρουμε δωρεάν τις δύο πρώτες ώρες στάθμευσης μέχρι το τέλος του μήνα, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Τα έργα ουσίας συνεχίζονται, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ Α.Ε., Λάζαρος Καραούλης, τόνισε: «Εγκαινιάσαμε με χαρά το τρίτο δημοτικό πάρκινγκ στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν χώρο μεγάλης σημασίας, ο οποίος θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου. Στηρίζουμε έμπρακτα τους δημότες, προσφέροντας 15% έκπτωση για τις μόνιμες θέσεις, ενώ διευρύνουμε τη λειτουργία του χώρου, προβλέποντας θέσεις δωρεάν στάθμευσης για τους χρήστες ποδηλάτων. Απελευθερώνουμε πολύτιμο δημόσιο χώρο και τον αποδίδουμε ξανά στην πόλη και τους ανθρώπους της».
]]>
ΤΑ TOP NEWS ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιουσίας και Δόμησης, Πάρης Χαρλαύτης, δήλωσε: «Η επαναλειτουργία του δημοτικού πάρκινγκ στην πλατεία Κοτζιά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η δημόσια περιουσία μπορεί να επιστρέψει στους πολίτες με προστιθέμενη αξία. Αξιοποιούμε χώρους, τους οποίους βρήκαμε οριακά σε εγκατάλειψη, με διαφάνεια, σύγχρονες προδιαγραφές και σαφή κοινωνικό προσανατολισμό, ώστε να υπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της πόλης».
Ο σταθμός της πλατείας Κοτζιά βρίσκεται στην ομώνυμη ιστορική πλατεία της Αθήνας. Με είσοδο από τις οδούς Λυκούργου & Απέλλου ή Σοφοκλέους & Στρέιτ, εκτείνεται σε τρία υπόγεια επίπεδα και είναι συνολικής χωρητικότητας 500 θέσεων.
Το νέο δημοτικό πάρκινγκ ενισχύει την οργανωμένη στάθμευση στο κέντρο της Αθήνας και συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας της περιοχής. Ενδεικτικά:
- Περιορίζει την άσκοπη κυκλοφορία που δημιουργείται από την αναζήτηση θέσης στάθμευσης στους γύρω δρόμους
- Δίνει μια σταθερή επιλογή στάθμευσης σε κατοίκους, επισκέπτες και εργαζόμενους
- Συμπληρώνει την ελεγχόμενη στάθμευση και διευκολύνει τη συνολική διαχείριση του δημόσιου χώρου
- Υποστηρίζει την εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα της περιοχής,
Χρεώσεις και ωράριο λειτουργίας
Η χρέωση διαμορφώνεται στα 3 ευρώ για την πρώτη ώρα, 5 ευρώ έως 2 ώρες, 9 ευρώ έως 4 ώρες και 12 ευρώ έως 10 ώρες, ενώ για παραμονή άνω των 10 ωρών το κόστος ανέρχεται στα 15 ευρώ. Αντίστοιχα μειωμένες χρεώσεις ισχύουν για τα δίκυκλα, ενώ υπάρχει και ημερήσιο πάσο και μηνιαίες συνδρομές για κατοίκους και επαγγελματίες.
Δείτε αναλυτικά τον τιμοκατάλογο στον σύνδεσμο: https://www.daem.gr/wp-content/uploads/2025/12/Kotzia_web.pdf.
Για την εξοικείωση των πολιτών με τον νέο χώρο, οι δύο πρώτες ώρες στάθμευσης θα είναι δωρεάν έως το τέλος του μήνα (31/12/2025). Επιπλέον, θα ισχύει 15% έκπτωση στις μόνιμες θέσεις που κατέχουν δημότες Αθηναίων. Εντός του πάρκινγκ λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη δωρεάν στάθμευση των ποδηλάτων.
Το πάρκινγκ λειτουργεί Δευτέρα έως Πέμπτη 06:00 – 01:00, Παρασκευή και Σάββατο 06:00 – 03:00 και την Κυριακή λειτουργεί 09:00 – 03:00. Τις παραμονές επίσημων αργιών ο σταθμός κλείνει στις 03:00 π.μ., ενώ τις επίσημες αργίες ανοίγει στις 09:00 π.μ..
Η ΔΑΕΜ Α.Ε. αξιοποίησε έναν χώρο που για χρόνια δε χρησιμοποιούταν και τον μετατρέπει σε ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης.
Το parking περιλαμβάνει ένα νέο αφιερωματικό σημείο εντός του πάρκινγκ, προς τιμήν του εμβληματικού Δημάρχου της Αθήνας, Αντώνη Τρίτση. Εκεί, θα εκτίθεται το προσωπικό του αυτοκίνητο, ένα Renault Espace. Το όχημα που παρέμενε επί χρόνια σε αδράνεια σε εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων αποκαταστάθηκε με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Μηχανολογικού και της Διεύθυνσης Καθαριότητας και θα είναι πλέον επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του πάρκινγκ.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Athens Digital Arts Festival (ADAF), παρουσιάζεται μια πρωτότυπη ψηφιακή πολυμεσική έκθεση. Κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας, θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση ψηφιακών και πολυμεσικών εγκαταστάσεων.
Μέρος της εισόδου του πάρκινγκ θα μεταμορφωθεί σε εμβυθιστικό χώρο προβολών, φωτιστικών εγκαταστάσεων (light installations) και μουσικών ηχοτοπιών (sound installations), προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία τέχνης και πολιτισμού στο κοινό.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


