ΕΚΕ: Αν όλοι οι οδηγοί γνώριζαν ΚΑΡΠΑ θα σώζονταν εκατοντάδες ζωές κάθε χρόνο

Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 400 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους εξαιτίας των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το 1/3 από αυτούς, είναι αιφνίδιοι θάνατοι. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της καρδιακής ή/και ταυτόχρονα της αναπνευστικής λειτουργίας, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση), στα 4 λεπτά επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Η ΚΑΡΠΑ, ειδικά εάν εκτελεστεί αμέσως, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Η ΕΚΕ εκτιμά μάλιστα ότι, μόνο στην Αττική θα μπορούσαν να σώζονται έως και 600 συνάνθρωποί μας ετησίως, εάν ο γενικός πληθυσμός είχε την απαραίτητη εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζει να καταθέσει επίσημη πρόταση στο υπουργείο Μεταφορών, ώστε η ΚΑΡΠΑ να ενταχθεί στη διαδικασίας χορήγησης διπλώματος οδήγησης.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, στην εκπομπή “5 λεπτά στο δρόμο” και στον Βαγγέλη Κιούση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τούτουζας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Μέσα από διάφορες διαδικασίες, μέσα από μικρές κοινότητες, να προσπαθήσουμε να περάσουμε την ΚΑΡΠΑ, να μάθει να την κάνει όλος ο κόσμος. Για να το καταφέρεις αυτό, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, κάποια στάδια. Ένα στάδιο γρήγορο, με ανθρώπους σε ηλικία που μπορούν εύκολα να το αφομοιώσουν, δηλαδή νέοι άνθρωποι, νομίζω είναι εκείνοι που θέλουν να βγάλουν άδεια οδήγησης».
Συμπλήρωσε μάλιστα πως «Μπορείς έτσι να χτίσεις ένα καλό πληθυσμό ανθρώπων που, εφόσον ξέρουν ΚΑΡΠΑ, να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Δυστυχώς, τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν δυστυχώς και στη χώρα και στην Ευρώπη νούμερο ένα αιτία θανάτου».
Σεμινάρια Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Η ΕΚΕ πραγματοποιεί πιστοποιημένα σεμινάρια (από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αναζωογόνησης – European Resuscitation Council– που είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας πιστοποίησης στην ΚΑΡΠΑ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) για την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού αλλά και των υγειονομικών. Τα σεμινάρια αυτά αφορούν τόσο τη Βασική Υποστήριξη ζωής (BLS -Basic Life Support – 4ωρες), όπου εκπαιδεύονται και πιστοποιούνται πολίτες σε ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή, όσο και την Εξειδικευμένη Υποστήριξη ζωής (ALS -Advanced Life Support – 2 times 10 ώρες) στην οποία εκπαιδεύονται και πιστοποιούνται επαγγελματίες υγείας.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.