Γιατί η BYD στοχεύει στην αγορά K-car της Ιαπωνίας με το ηλεκτρικό Racco;

Γιατί η BYD στοχεύει στην πολυπληθή αγορά αυτοκινήτων K-car της Ιαπωνίας με το ηλεκτρικό Racco;


Στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο 2025, η BYD παρουσίασε το Racco, το πρώτο της ηλεκτρικό K-Car, αποκλειστικά για την ιαπωνική αγορά. Το όνομα προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «βίδρα» και το όχημα έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη δημοφιλή κατηγορία K-Car, τα μικρά, ελαφρά οχήματα που κυριαρχούν στους αστικούς δρόμους της Ιαπωνίας. Η επίσημη διάθεση του Racco, αναμένεται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2026 σε δύο εκδόσεις, με τιμή περίπου 16.000 €.

Δείτε ακόμη: BYD Sealion 5 DM-i: Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Τα K-Cars είναι ιδανικά για τις στενές πόλεις, προσφέροντας χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, μειωμένο κόστος συντήρησης και ευνοϊκά φορολογικά κίνητρα. Το 2024, οι πωλήσεις K-Car στην Ιαπωνία, ανήλθαν σε περίπου 1,56 εκατομμύρια μονάδες, ή το 35% της συνολικής αγοράς ενώ οι πρώτοι εννέα μήνες του 2025, έφτασαν τα 1,26 εκατομμύρια οχήματα.

Η αγορά παραμένει κυριαρχούμενη από εγχώριες μάρκες: Suzuki 38%, Daihatsu 22% και Honda 19%, με λίγες ξένες επιτυχίες. Για να ανταγωνιστεί, η BYD κατασκεύασε το Racco από την αρχή, ώστε να πληροί όλους τους αυστηρούς κανονισμούς για K-Car στην Ιαπωνία, σχετικά με διαστάσεις, ισχύ και χωρητικότητα.

Η στρατηγική της BYD είναι σαφής: η Suzuki έχει χαρακτηρίσει δημόσια την BYD ως σοβαρή απειλή, υπογραμμίζοντας τη δυναμική του Racco, στον χώρο των μικρών ηλεκτρικών οχημάτων.

Το Racco διαθέτει compact διαστάσεις, ειδικά για αστικά περιβάλλοντα και εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των K-Cars, για χαμηλότερο κόστος αγοράς και μειωμένη κατανάλωση. Τα ηλεκτρικά K-Cars μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις έως 550.000 γιεν (περίπου 3.570 USD / 3.500 €), ενώ η BYD επικεντρώνεται στην αποτελεσματική λειτουργία, λόγω της χαμηλότερης τιμής του Racco, συγκριτικά με τα κλασικά EV.

Δείτε ακόμη: Η BYD κατασκευάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στον κόσμο

Αν και η συνεισφορά του Racco στα συνολικά κέρδη της BYD για το 2026 εκτιμάται σε μόλις 1-2%, η κερδοφορία ανά μονάδα είναι σημαντική. Η τιμή των 2,5 εκατομμυρίων γιεν (16.200 USD / 16.000 €) αφήνει πιθανό κέρδος περίπου 700–1.120 USD (≈ 670–1.080 €) ανά όχημα. Η BYD στοχεύει αρχικά να κατακτήσει το 20-30% της αγοράς K-Car, με πλήρη δυναμικότητα, που θα μπορούσε να αποφέρει 4-10 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 560 εκατ.–1,4 δισ. USD / 540 εκατ.–1,35 δισ. €) σε ετήσια κέρδη.

Το Racco συνδυάζει οικονομία, compact διαστάσεις και ηλεκτρική τεχνολογία, προσφέροντας στην BYD τη δυνατότητα, να μπει δυναμικά στην πιο ανταγωνιστική και κερδοφόρα κατηγορία, της ιαπωνικής αγοράς αυτοκινήτων.

Πηγή: carnewschina.com

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων