Δυσάρεστη τροπή με το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η Βουλή της Λιβύης συστήνει τεχνική επιτροπή για έγκρισή του

Δυσάρεστη τροπή με το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η Βουλή της Λιβύης συστήνει τεχνική επιτροπή για έγκρισή του


Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην προσέγγιση της Άγκυρας με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ

Μία δυσάρεστη για την Ελλάδα εξέλιξη προέκυψε στη Λιβύη, όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων, που είναι σύμμαχος του αντιπολιτευόμενου στην φιλοτουρκική κυβέρνηση στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, αποφάσισε να συστήσει τεχνική επιτροπή, για να μελετήσει τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας που υπέβαλε η κυβέρνηση, που διορίστηκε από τη Βουλή, με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ, σύμφωνα με το Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μπλιχάκ δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας που υπέβαλε η κυβέρνηση Χαμάντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση. Η συμφωνία αυτή αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και υπογράφηκε με την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ-Σάρατζ στις 27 Νοεμβρίου 2019. Η κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των χωρών, παρόλο που οι δύο χώρες δεν είναι γείτονες. Το 2022 η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψαν μνημόνιο βασισμένο στην προηγούμενη συμφωνία, που παραχωρούσε στην Τουρκία δικαιώματα εξερεύνησης στην ξηρά και στη θάλασσα.

Και οι δύο συμφωνίες καταγγέλθηκαν από την Ελλάδα και θεωρούνται ευρέως άκυρες, συμπεριλαμβανομένου -μέχρι τώρα- του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ενός αντίπαλου κέντρου εξουσίας που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η συμφωνία αναμένεται τώρα να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Τομπρούκ, στο πλαίσιο της προσέγγισης που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια μεταξύ του στρατηγού Χαφτάρ και της Τουρκίας.

Σημειώνεται, ότι στις 4 Απριλίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον αντιστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, γιο του στρατάρχη Χαφτάρ. Ο αντιστράτηγος Χαφτάρ βρέθηκε στην Άγκυρα κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγού Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων