Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσε ο Τραμπ – motorone.gr
Την επίτευξη διμερούς συμφωνίας εμπορίου που περιλαμβάνει δασμούς 15% στις εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ, μηδενικούς δασμούς σε αμερικανικές εξαγωγές, ενώ εξαιρούνται μέταλλα και φάρμακα, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, από τη Σκωτία.
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας η Ένωση θα αντιμετωπίσει δασμούς ύψους 15% στα περισσότερα από τα εξαγόμενα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, αποτρέποντας έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία την Κυριακή, μετά από συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δήλωσε ότι η επιβάρυνση θα αφορά τα αυτοκίνητα. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι το ποσοστό θα είναι «ολιστικό», αν και αργότερα ο Τραμπ είπε ότι δεν θα περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα και μέταλλα.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η ΕΕ συμφώνησε να αγοράσει ενέργεια αξίας 750 δισ. δολαρίων, να επενδύσει 600 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ επιπλέον των υφιστάμενων επενδύσεων, να ανοίξει τις αγορές των χωρών-μελών της στο εμπόριο με τις ΗΠΑ με μηδενικούς δασμούς, και να προμηθευτεί «τεράστιες ποσότητες» στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε ότι η απόφαση για τους ημιαγωγούς, οι οποίοι -όπως και τα φάρμακα- υπόκεινται σε ξεχωριστή έρευνα που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς δασμούς, θα ληφθεί εντός περίπου «δύο εβδομάδων». Η ανακοίνωση επισφράγισε μήνες συχνά τεταμένης διπλωματίας μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.
Εδώ και εβδομάδες, η ΕΕ είχε δείξει διάθεση να αποδεχθεί μια άνιση συμφωνία με μειωμένο λεγόμενο αμοιβαίο ποσοστό κοντά στο 15%, ενώ επιδίωκε απαλλαγή από στοχευμένους δασμούς σε κρίσιμους για την ευρωπαϊκή οικονομία τομείς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ήδη επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και διπλάσιους σε χάλυβα, αλουμίνιο και χαλκό.
Αν και πολλές παράμετροι της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς και ορισμένα ζητήματα δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, το γενικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε, εγείρει ερωτηματικά για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά και στις επιχειρήσεις των χωρών-μελών. Το πιο αδιαφανές σημείο είναι αυτό που αναφέρεται στην είσοδο αμερικανικών προϊόντων στις αγορές των χωρών-μελών χωρίς δασμούς.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.