Νέα έξοδος στην Αττική Οδό στη Μεταμόρφωση: Τι σχεδιάζεται για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στον σημαντικότερο κόμβο της Α.Ο.
Τη δημιουργία μιας νέας εξόδου στον κόμβο Μεταμόρφωσης της Αττικής Οδού μελετά ο Υπουργείο Υποδομών, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η πίεση που δέχεται κυκλοφοριακά, σχεδόν καθημερινά ο συγκεκριμένος κόμβος. Στόχος είναι η αποκλειστική διοχέτευση της κυκλοφορίας προς Πειραιά και η αποσυμφόρηση της υφιστάμενης ροής.
Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, να επιβεβαιώνει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου ότι εξετάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις στην Αττική Οδό. «Ο κυκλοφοριακός φόρτος σχετίζεται άμεσα με την πορεία του ΑΕΠ. Ως παραχωρησιούχοι μπορούμε να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις εντός της ζώνης κατάληψης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, τα οχήματα που κινούνται από την Αττική Οδό προς Ελευσίνα και κατευθύνονται είτε προς Λαμία είτε προς Πειραιά, χρησιμοποιούν μία κοινή έξοδο στον κόμβο Μεταμόρφωσης, με αποτέλεσμα την έντονη συμφόρηση, ειδικά στις ώρες αιχμής.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η νέα προτεινόμενη έξοδος θα λειτουργεί αποκλειστικά για όσους κατευθύνονται προς Πειραιά, διαχωρίζοντας τη ροή της κυκλοφορίας και μειώνοντας την πίεση στο υφιστάμενο δίκτυο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο, πρόκειται για προσωρινή λύση που στοχεύει στην ανακούφιση της καθημερινής πίεσης και δεν αντικαθιστά έναν πιο δομικό σχεδιασμό για την Αττική Οδό.
Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα παραμένει το έργο επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης, μήκους 3,8 χλμ., που θα συνδέει την Αττική Οδό με τον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη. Αν και έχει αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ–Άκτωρ), το έργο βρίσκεται σε «αναμονή» λόγω προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου στο ΣτΕ.
Αντίθετα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το έργο του τριπλού κόμβου στον Σκαραμαγκά, με χρηματοδότηση ήδη εξασφαλισμένη και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 36 μηνών. Το έργο αναμένεται να μειώσει το κυκλοφοριακό βάρος στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στον φόρτο που δέχεται ο κόμβος Λ. Αθηνών–Σχιστού.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νέας Αττικής Οδού, Βασίλης Χαλκιάς, η διαχείριση της κυκλοφορίας θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά μέσω της τεχνολογίας και ενός ενιαίου κέντρου διαχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων λειτούργησε σχετικό σύστημα, το οποίο έκτοτε έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Αισθητήρες, τηλεματική και τεχνολογίες real-time παρακολούθησης της κυκλοφορίας είναι μερικά από τα «όπλα» που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν ριζικά την καθημερινή εμπειρία χιλιάδων οδηγών στην Αττική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.