«Τέλος χρόνου» για τέλη κυκλοφορίας: Ποιες πληρωμές δεν «σηκώνουν» άλλη αναβολή | Επενδυτής

«Τέλος χρόνου» για τέλη κυκλοφορίας: Ποιες πληρωμές δεν «σηκώνουν» άλλη αναβολή


«Τέλος χρόνου» για τέλη κυκλοφορίας: Ποιες πληρωμές δεν «σηκώνουν» άλλη αναβολή

Τελευταία ημέρα για τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και βασικές δηλώσεις. Ποιες φορολογικές υποχρεώσεις λήγουν σήμερα

 

 

Η τελευταία εργάσιμη του 2025 δεν είναι απλώς τυπική ημερομηνία στο ημερολόγιο. Για εκατομμύρια φορολογουμένους αποτελεί την τελική προθεσμία για μια σειρά πληρωμών και δηλώσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν αλλάξει η χρονιά, προκειμένου το 2026 να μη ξεκινήσει με εκκρεμότητες, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ παραμένουν διαθέσιμες έως τις έντεκα το βράδυ, δίνοντας το τελευταίο περιθώριο για τακτοποίηση εκκρεμών υποχρεώσεων.

Τέλη κυκλοφορίας, ακινησία και νέες προσαυξήσεις

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2026, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myCAR και παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι. Η εξόφληση γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω e-banking, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο καθώς περίπου 4,8 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έχουν ήδη πληρώσει, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα παραμένουν ακόμη «απλήρωτα». Από την πρώτη Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή νέο καθεστώς προσαυξήσεων: η επιβάρυνση δεν επιβάλλεται πια εξ αρχής στο 100%, αλλά αυξάνεται κλιμακωτά όσο περνούν οι μήνες. Παράλληλα, σήμερα εκπνέει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης ακινησίας, για όσους επιλέγουν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες ώστε να μην επιβαρυνθούν με τέλη για το νέο έτος.

Φόρος εισοδήματος, ηλεκτρονικές δαπάνες και δόσεις ΕΝΦΙΑ

Η σημερινή ημέρα λειτουργεί και ως ορόσημο για τον φόρο εισοδήματος. Όσοι έχουν επιλέξει αποπληρωμή σε οκτώ δόσεις οφείλουν να καταβάλουν την έκτη, ενώ παράλληλα πρέπει να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό του ετήσιου εισοδήματος. Οι πληρωμές με κάρτες, ηλεκτρονικές εφαρμογές και e-banking καταγράφονται αυτόματα και λαμβάνονται υπόψη, διαφορετικά ενεργοποιείται πρόσθετος φόρος. Στο ίδιο πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να εξοφλήσουν τη δέκατη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2025, συνεχίζοντας κανονικά τον κύκλο των πληρωμών που ολοκληρώνεται στις αρχές του 2026.

Αναδρομικά, τεκμήρια και δηλώσεις ειδικών περιπτώσεων

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι δηλώσεις για αναδρομικά εισοδήματα που καταβλήθηκαν εντός του 2024. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οφείλουν να υποβάλουν ξεχωριστές τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος στο οποίο ανάγονται τα ποσά, ώστε να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με πληρωμή έως τα τέλη Ιανουαρίου, με δυνατότητα ένταξης σε ρύθμιση έως και σαράντα οκτώ δόσεων. Παράλληλα, δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών που χρησιμοποιούνται για κάλυψη τεκμηρίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω myPROPERTY, ενώ κληρονόμοι και συγγενείς οφείλουν να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις αποβιωσάντων, εφόσον έχει προηγηθεί η ενημέρωση του μητρώου. Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις φορολογουμένων που μετέφεραν για πρώτη φορά τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό μέσα στο 2024.

Οι ψηφιακές εφαρμογές που κλείνουν πριν τα μεσάνυχτα

Η ΑΑΔΕ διατηρεί για σήμερα ανοικτές τις κρίσιμες πλατφόρμες έως τις έντεκα το βράδυ. Όμως μετά από αυτή την ώρα οι υποβολές δεν ολοκληρώνονται, ακόμη και αν ο χρήστης έχει ήδη συνδεθεί. Την Πρωτοχρονιά αρκετές εφαρμογές θα τεθούν προσωρινά εκτός λειτουργίας λόγω κλεισίματος του φορολογικού έτους και θα επανέρχονται σταδιακά από τις δύο Ιανουαρίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται μέχρι απόψε η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για μεταβιβάσεις και δωρεές ακινήτων, διορθώσεων στο Ε9, δηλώσεων φόρου εισοδήματος προηγούμενων ετών, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, καθώς και πληρωμών μέσω καρτών και IRIS. Από την πρώτη Ιανουαρίου ενεργοποιείται η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ 2026, σηματοδοτώντας την εκκίνηση του νέου φορολογικού κύκλου.

Το μήνυμα είναι σαφές: η τελευταία ημέρα του χρόνου δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις. Όσοι τακτοποιήσουν σήμερα τις εκκρεμότητές τους, ξεκινούν το 2026 χωρίς βάρη και χωρίς τον κίνδυνο προσαυξήσεων.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων