«eCARDIO» – Η τεχνολογία σύμμαχος στην επείγουσα καρδιολογική φροντίδα

«eCARDIO» – Η τεχνολογία σύμμαχος στην επείγουσα καρδιολογική φροντίδα


Η ελληνική ψηφιακή εφαρμογή για γιατρούς

Ένα σύγχρονο εργαλείο στους γιατρούς σε όλη τη χώρα, έρχεται να προσφέρει μια νέα ελληνική ψηφιακή εφαρμογή (application) το «eCARDIO», σχεδιασμένη από εξειδικευμένους καρδιολόγους με εμπειρία στην επείγουσα ιατρική. Πρόκειται για ένα εργαλείο «στήριξης» της ιατρικής κρίσης σε στιγμές που κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Ειδικότερα η νέα αυτή ψηφιακή πρωτοβουλία έρχεται να προσφέρει στους γιατρούς άμεση πρόσβαση σε επιστημονικά εγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες, βασισμένες στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, για τη διάγνωση και την αρχική αντιμετώπιση των πιο συχνών και κρίσιμων καρδιολογικών επειγόντων. Σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να είναι πρακτική, απλή στη χρήση και απόλυτα αξιόπιστη.

«Ο κάθε γιατρός, ακόμη και αν δεν είναι ειδικός στην καρδιολογία, μπορεί να έχει στη διάθεσή του την πληροφορία που χρειάζεται, την ώρα που τη χρειάζεται», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Τσούγκος, Kαρδιολόγος MD PhD, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, Επίκουρος Καθηγητής EUC, που μαζί με τους συνεργάτες του – Δελάκη Ιωσήφ, Χατζηανέστη Ευφρόσυνη, Τριχώνα Αγγελική, Μεγάλου Αλεξάνδρα, σχεδίασαν αυτό το σύγχρονο εργαλείο.

Εξηγεί ότι η ψηφιακή εφαρμογή «eCARDIO» αποτελεί μία ψηφιοποίηση γνώσης και πρακτικών εφαρμογών στον τομέα της υγείας. «Ως καρδιολόγοι με εμπειρία στην επείγουσα και νοσοκομειακή ιατρική, διαπιστώσαμε πόσο κρίσιμη είναι η λήψη σωστών αποφάσεων σε ελάχιστο χρόνο — ειδικά όταν δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε καρδιολόγο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα πρακτικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο που θα στηρίζει τον ιατρό τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο».

Σε ποιους απευθύνεται η ψηφιακή εφαρμογή «eCARDIO» και ποιος είναι ο κύριος σκοπός της

Η εφαρμογή απευθύνεται αποκλειστικά σε γιατρούς, αποφοίτους ιατρικής σχολής, κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ο σκοπός της είναι να παρέχει άμεση και αξιόπιστη καθοδήγηση σε επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά, ειδικά σε δομές υγείας που δεν διαθέτουν καρδιολόγο ή βρίσκονται μακριά από εξειδικευμένα κέντρα.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσούγκος, «είναι ιδανική για αγροτικά ιατρεία, Κέντρα Υγείας, απομακρυσμένα νησιά ή δομές με ελλείψεις προσωπικού. Σε συνθήκες που ο χρόνος, η απόσταση ή η απουσία εξειδίκευσης κάνουν την παροχή φροντίδας πιο ευάλωτη. Εκεί ακριβώς έρχεται να καλύψει ένα κενό, χωρίς να αντικαθιστά τη γνώση — αλλά να την ενεργοποιεί».

Παρέχει γρήγορη πρόσβαση σε κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, με πρακτική προσέγγιση. «Από την αναγνώριση συμπτωμάτων και την ερμηνεία ηλεκτροκαρδιογραφήματος, έως την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής και τη σωστή διαχείριση ενός οξέος εμφράγματος. Είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει την πληροφορία με σαφήνεια και δομή, χωρίς να απαιτεί χρόνο για αναζήτηση ή εξειδικευμένη γνώση».

Πόσο εύκολη είναι η χρήση της στην πράξη;

«Ήταν βασική μας προτεραιότητα να είναι απλή, φιλική και γρήγορη. Το περιεχόμενο είναι δομημένο με τρόπο που επιτρέπει στον γιατρό να βρει αμέσως την πληροφορία που χρειάζεται, χωρίς να χάνει χρόνο. Δεν απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Είναι ένα εργαλείο υποστήριξης, όχι επιβάρυνσης», αναφέρει ο κ. Τσούγκος.

Προσθέτει ότι μέσω της εφαρμογής το μήνυμα που θέλει η ομάδα να περάσει στον γιατρό που εργάζεται μόνος του σε ένα απομακρυσμένο ιατρείο, είναι:

«Ο γιατρός δεν είναι μόνος. Υπάρχουν τρόποι να ενισχυθεί η κρίση του, να αποκτήσει στήριξη και να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια στις αποφάσεις του. Η τεχνολογία μπορεί να φέρει την επιστημονική κοινότητα πιο κοντά του — όχι για να του πει τι να κάνει, αλλά για να του θυμίσει ότι έχει τη γνώση με το μέρος του. Σε μια εποχή που η ψηφιοποίηση της γνώσης είναι απαραίτητη για την εξέλιξη της ιατρικής πράξης, πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν πως υπάρχει ακόμα σκέψη, ευθύνη και όραμα στον χώρο της υγείας. Η καρδιά – όχι μόνο ως όργανο, αλλά και ως συμβολισμός ζωής – αξίζει σωστή, ισότιμη, και έγκαιρη φροντίδα για όλους, όπου κι αν βρίσκονται».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων