F1: Ο Lando Norris είναι πλέον το καθαρό φαβορί για τον τίτλο

F1 Grand Prix of Brazil


Ο Lando Norris κατάφερε μέσα στο Σαββατοκύριακο του Grand Prix Σάο Πάολο να αυξήσει το προβάδισμά του του στη μάχη του φετινού τίτλου οδηγών της Formula 1 κατά 23 βαθμούς. Μαζί με τον 1 βαθμό που «είχε πάρει κεφάλι» στο GP Μεξικού, βρίσκεται τώρα στην κορυφή του Πρωταθλήματος με διαφορά 24 βαθμών, τη μεγαλύτερη με την οποία έχει βρεθεί μπροστά φέτος ο Βρετανός.

Με μόνο τρεις αγώνες και ένα σπριντ να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν και αυτό το προβάδισμα, ο Norris μπορεί πλέον να τερματίσει δεύτερος παντού και να στεφθεί Πρωταθλητής, ό,τι και αν κάνουν οι αντίπαλοί του. Με αυτό το πλεονέκτημα, έχει ίσως λιγότερο βάρος στους ώμους του. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι το βλέπει και ο ίδιος έτσι.

Από τις δηλώσεις του φαίνεται πως γνωρίζει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει σταθερές εμφανίσεις για να φτάσει στον τελικό στόχο. Απλά, μετά το GP Σάο Πάολο, αυτός αποτελεί το ξεκάθαρο φαβορί, έπειτα από μία σεζόν… rollercoaster. Στο αρχικό κομμάτι της χρονιάς, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Norris δεν είχε καταφέρει να εκφράσει την ταχύτητα που είχαμε δει από αυτόν πέρυσι, δηλώνοντας ότι δεν βολεύεται εξίσου καλά με το περυσινό μονοθέσιο στη φετινή MCL39.

]]>

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να προσπαθεί κάποιες φορές να κάνει «ηρωικούς» γύρους και να… τρώει τα μούτρα του, όπως στο Q3 του GP Σαουδικής Αραβίας. Υπήρξαν και άλλα λάθη όπως στον 1ο γύρο του σπριντ της Κίνας, η επαφή με τον Piastri -και η εγκατάλειψη- στον Καναδά. Αλλά ο Norris πάντα έδειχνε ότι έχει την ταχύτητα και έχει «σιδερώσει» κάποια από τα προβλήματα του παρελθόντος.

‘Ενα από τα πιο σημαντικά, είναι ότι δεν χάνει πλέον την πρωτοπορία όταν εκκινεί από την pole position, κάτι που αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τον ίδιο πέρυσι. Αντιθέτως, στους δύο τελευταίους αγώνες, «έφυγε» από την αρχή και δεν τον είδε κανένας (αντίπαλός του). Δυσκολεύτηκε όμως στο πρώτο μισό της σεζόν να αποφύγει τα λάθη. Η εικόνα του εκεί, δεν έδωσε την αίσθηση Πρωταθλητή. Αλλά από το GP Ιταλίας και μετά, τα λάθη του είναι αμελητέα.

F1 Grand Prix of Brazil

Πριν από αυτό, υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ο Norris είχε επιβληθεί στις κατατακτήριες δοκιμές, αλλά σε ρυθμό αγώνα, συνήθως ο Piastri ήταν ταχύτερος, με αποκορύφωμα τις προκλητικές συνθήκες στο Silverstone, στο πρώτο κομμάτι του αγώνα. Ο Norris ήταν ταχύτερος ενδεχομένως σε ορισμένα stint κάποιων αγώνων.

Ο Norris έχει πετύχει πλέον να βρεθεί σε επίπεδα απόδοσης αντίστοιχα με αυτά της περυσινής χρονιάς στις κατατακτήριες δοκιμές, ή τουλάχιστον παρόμοια. Ο ίδιος λέει ότι έχει εργαστεί πολύ με την ομάδα για να καταφέρει να κατανοήσει καλύτερα το φετινό μονοθέσιο και να αντλήσει το μέγιστο από αυτό. Ενδέχεται επίσης και το στήσιμο της McLaren, στην αέναη αναζήτηση απόδοσης να έχει έρθει πιο κοντά στις προτιμήσεις του Βρετανού.

F1 2025 Εξέλιξη βαθμολογίας σε σχέση με ένα σταθερό μέσο όρο ενός φανταστικού οδηγού που τερματίζει πάντα 2οςH πορεία των Norris, Piastri και Verstappen στη φετινή σεζόν σε σύγκριση με ένα υποθετικό οδηγό (οριζόντιος άξονας 0), ο οποίος τερματίζει 2ος σε κάθε αγώνα και σπριντ

Το σημείο-σταθμός για τη φετινή σεζόν φαίνεται να είναι το GP Ολλανδίας. Εκεί πήρε την τελευταία του νίκη ο Oscar Piastri. O Norris έχασε την pole position στο Zandvoort για μόλις 12 χιλιοστά, αλλά πίεζε τον team-mate του στον αγώνα, έως ότου μία μικρή διαρροή λαδιού προκαλέσει την εγκατάλειψη του Βρετανού 7 γύρους πριν από τον τερματισμό. Αυτό είχε αφήσει τον Norris 34 βαθμούς πίσω από τον Piastri και φαινομενικά, η πλάστιγγα έκλινε υπέρ του Αυστραλού τότε.

Από εκεί και έπειτα όλα άλλαξαν. Η McLaren πέρασε ένα σερί τεσσάρων αγώνων που δεν είδε νίκη, αλλά σε αυτούς τους αγώνες, ο καλύτερος εκ των δύο οδηγών της McLaren ήταν ο Norris. Στο podcast της F1 «Beyond the Grid», ο Piastri αναφέρθηκε στο περιστατικό της Monza, όπου η McLaren του ζήτησε να παραχωρήσει τη θέση του στον Norris, ο οποίος ήταν ταχύτερος καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του αγώνα, αλλά είχε βρεθεί πίσω από τον team-mate του, λόγω ενός αργού pit stop, ενώ ο Αυστραλός είχε επισκεφθεί τα pits νωρίτερα.

F1 Grand Prix of Brazil

Αυτό βρισκόταν στο μυαλό του και στον επόμενο αγώνα, το GP Αζερμπαϊτζάν. Όπως το χαρακτήρισε ο Piastri, τον χειρότερο αγώνα της καριέρας του. Από εκεί, τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα για τον Αυστραλό. Αν και ο Norris δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την εγκατάλειψη του Piastri στο Μπακού, έδειξε την επιθετικότητα που έπρεπε στο GP Σιγκαπούρης. Από την πλευρά του, ο Piastri δεν ήταν ευχαριστημένος με την αντιμετώπιση της McLaren όσον αφορά τη σύγκρουση που προκάλεσε μεταξύ τους ο Norris στις πρώτες στροφές. Και εκεί, ο ρυθμός του Αυστραλού στον αγώνα ήταν κακός.

Ο Piastri είχε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στην καραμπόλα που δημιουργήθηκε στην εκκίνηση του σπριντ στο Austin και όταν η McLaren -χωρίς δεδομένα από πρωί του Σαββάτου- ανασήκωσε το μονοθέσιο από το έδαφος, χάνοντας πρόσφυση, ο Piastri δεν ήταν… πουθενά -και πάλι- τόσο στις κατατακτήριες δοκιμές, όσο και στον αγώνα. Το ίδιο και το Σάββατο στο Μεξικό. Στον αγώνα του Μεξικού, ο Piastri πειραματίστηκε με κάποια πράγματα στο στυλ οδήγησης, που είχαν να κάνουν κυρίως με το φρενάρισμα.

Μετά το Μεξικό ο Norris βρισκόταν 1 βαθμό μπροστά από τον Piastri. Ο Αυστραλός όμως έκανε τα πράγματα χειρότερα για τον εαυτό του στο σπριντ του Interlagos, όταν πάτησε στο βρεγμένο kerb που τον έστειλε στις μπαριέρες και τον άφησε με μηδενική συγκομιδή βαθμών για το Σάββατο, ενώ ο Norris πήρε άλλους 8 βαθμούς.

F1 Grand Prix of Brazil Sprint & Qualifying

Πολλοί έκαναν το ίδιο λάθος στο συγκεκριμένο σημείο στον ίδιο γύρο, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής Norris, που έφερε νερό στην αγωνιστική γραμμή, αλλά και ο Piastri βρέθηκε σε κομμάτι της πίστας που δεν έπρεπε να πλησιάσει, προσπαθώντας ίσως να κυνηγήσει τον Antonelli.

Ενώ ο Piastri συνεχίζει να μη βλέπει βάθρο από τη Monza, όταν η McLaren είχε τη δυνατότητα να πάρει ξανά νίκες, ο Norris ήταν αυτός που μπορούσε πλέον να το κάνει πραγματικότητα και έχει ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στα δύο τελευταία Grand Prix.

Το κοινό χαρακτηριστικό των τελευταίων αγώνων (από τη Monza έως και το Σάο Πάολο) είναι ότι όλες οι πίστες παρείχαν χαμηλή πρόσφυση, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Επίσης, η Pirelli υιοθέτησε αρκετά υψηλές ελάχιστες πιέσεις ελαστικών, οι οποίες μειώνουν την επιφάνεια επαφής του πέλματος με την άσφαλτο.

F1 Grand Prix of Brazil Practice & Sprint Qualifying

O επικεφαλής της McLaren, Andrea Stella, έχει δηλώσει ότι σε αυτές τις συνθήκες, ο Norris εξέχει και ο Piastri δυσκολεύεται περισσότερο. Στη Βραζιλία υπήρχε λιγότερη πρόσφυση επειδή είχαν χαραχθεί μικρά αυλάκια στον στην άσφαλτο, για να διαφεύγει το νερό. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά, υπήρχε σχεδόν η μισή επιφάνεια ασφάλτου για τα ελαστικά να παράγουν πρόσφυση.

Παράλληλα, μεταξύ σπριντ και κατατακτήριων δοκιμών, η McLaren αναγκάστηκε να ανυψώσει το μονοθέσιο από το έδαφος, για να μη φθείρει υπερβολικά το δάπεδο. Αυτό οδήγησε σε λιγότερο αεροδυναμικό φορτίο και περισσότερη πλαγιολίσθηση για την MCL39, εντείνοντας δηλαδή τα χαρακτηριστικά με τα οποία φαίνεται να δυσκολεύεται ο Piastri. Για αυτό και είδαμε σαφή πτώση απόδοσης του Αυστραλού από το sprint qualifying στις κατατακτήριες δοκιμές του Σαββάτου.

Στο «Beyond the Grid», ο Piastri έκανε επίσης ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις όσον αφορά το φρενάρισμα και το προσωπικό του στυλ οδήγησης: «Κάποιοι οδηγοί είναι πολύενεργοί” στο πεντάλ του φρένου, πολύ γρήγοροι στην προσαρμογή της πίεσης στα φρένα κατά τη διάρκεια της πέδησης. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνεις τα πράγματα».

F1 Grand Prix of Brazil Practice & Sprint Qualifying

«Προφανώς, πρέπει να κρίνεις πώς να φτάσεις στην κορυφή της στροφής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, όταν πηγαίνεις από 300 σε 80 χλμ./ώρα, για παράδειγμα, και προσπαθείς να κρίνεις αυτή την απόσταση, κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο».

Εκεί είναι πολύ καλός ο Piastri, αλλά όπως αναφέρει, «κάποιοι οδηγοί μπορούν, χωρίς να επιλέγουν το τέλειο σημείο φρεναρίσματος, να το διαχειρίζονται έως την κορυφή της στροφής. Συνήθως το στυλ οδήγησης που έχω εγώ είναι αρκετά ομαλό σε πολλά πράγματα, και το φρενάρισμα είναι γενικά ένα από αυτά».

«Μερικές φορές αυτό λειτουργεί υπέρ μου, γιατί αν φτάσω στο σωστό σημείο ή όταν φτάσω στο σωστό σημείο, τότε μπορώ να έχω απίστευτη συνοχή. Αλλά αν χρειαστεί να αλλάξω λίγο τα πράγματα ή αν τα πράγματα είναι λίγο απρόβλεπτα, τότε πρέπει να δουλέψω λίγο πιο σκληρά για να προσπαθήσω να προσαρμοστώ σε αυτό».

F1 Grand Prix of Brazil Sprint & Qualifying

Είναι προφανές ότι στους τελευταίους αγώνες ο Piastri δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε ένα μονοθέσιο που απαιτεί πιο επιθετική οδήγηση -σαν του Norris- από το δικό του λείο στυλ, για να σημειώσει τον απόλυτο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές. Φαίνεται από τα onboard πλάνα ότι o Piastri παλεύει με συνεχείς διορθώσεις στο τιμόνι, συνήθως αντιμετωπίζοντας υποστροφή.

Ο Stella θέτει και το θέμα της εμπειρίας του Piastri, που βρίσκεται μόλις στην 3η σεζόν του στη Formula 1. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μάθει ακόμα και ίσως η προσαρμογή σε καταστάσεις όπως αυτή να είναι ένα από αυτά. Φαίνεται ότι το φυσικό οδηγικό του στυλ, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικό όταν το μονοθέσιο βρίσκεται εκεί που το θέλει, του είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστεί όταν τα πράγματα δεν είναι στα μέτρα του. Είναι ένα πρόβλημα που έχουμε δει και στο παρελθόν με άλλους οδηγούς με στρωτό οδηγικό στυλ, βλέπε Jenson Button.

Πριν από το GP Σάο Πάολο, ο Piastri δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η πτώση στην απόδοσή του οφείλεται σε προσπάθεια «σαμποτάζ» από τη McLaren: «Έχουμε αρκετά σαφείς απαντήσεις όσον αφορά γιατί συνέβη αυτό. Δεν υπάρχουν πραγματικά πολλά μυστήρια για το τι συνέβη. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το γιατί έχουν προκύψει κάποιες διαφορές όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να οδηγώ, αλλά ναι, όλα μπορούν να εξηγηθούν». 

F1 Grand Prix of Brazil

Στον αγώνα του Σάο Πάολο, η απόφαση των αγωνοδικών να επιβάλουν ποινή 10 δλ. στον Piastri συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση της βαθμολογικής διαφοράς που τον χωρίζει από την κορυφή πλέον, έχοντας τερματίσει στην 5η θέση στο Interlagos. Αυτό έχει να κάνει πολύ με το γεγονός ότι οι αγωνοδίκες κοιτάζουν (ή είναι αναγκασμένοι; θυμηθείτε τις δηλώσεις του Lewis Hamilton επί αυτού, ότι το πρόβλημα ξεκινάει από πιο ψηλά – βλέπε Mohammed Ben Sulayem) να ακολουθήσουν κατά γράμμα τη διατύπωση των υποδείξεων που έχουν στα χέρια τους για τους κανόνες μάχης στην πίστα, οι οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνουν στη θεώρησή τους όλα τα πράγματα που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία ενός περιστατικού.

Πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη ότι οι υποδείξεις προς τους αγωνοδίκες δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε και χρειάζεται να αλλάξουν. Προηγούμενες αποδείξεις αποτελούν τα περιστατικά -συνήθως με τον Carlos Sainz πρωταγωνιστή για κάποιο λόγο- σε Zandvoort (Sainz με Lawson), Monza (Sainz με Bearman) και Μεξικό (με Verstappen και Hamilton). Αυτή τη φορά όμως, επηρέασε τη μάχη του τίτλου.

Γράψαμε την Κυριακή ότι αν μπορούσε κάποιος να έχει κάνει περισσότερα για να αποφύγει τη σύγκρουση αυτός ήταν ο Andrea Kimi Antonelli. Σύμφωνα όμως με τις υποδείξεις προς τους αγωνοδίκες, ο Piastri έπρεπε να λάβει ποινή. Σύμφωνα με τη λογική, δεν θα έπρεπε να έχει τιμωρηθεί. Βρισκόταν αρκετά δίπλα στον Antonelli για να επιχειρήσει την κίνηση. Βέβαια, επέλεξε να ρισκάρει εκεί, καθώς είδε την καθυστέρηση του Antonelli στην επανεκκίνηση σαν μια μοναδική ευκαιρία να καλύψει την κακή του εμφάνιση στις κατατακτήριες δοκιμές.

F1 Grand Prix of Brazil

Αλλά δεν ήταν μία απελπισμένη κίνηση, σαν ο Piastri να βούτηξε με μπλοκαρισμένα φρένα και να εμβόλισε τη Mercedes. Ο Piastri άρχισε να μπλοκάρει τα φρένα του όταν διαπίστωσε ότι ο Antonelli θα έστριβε σαν η McLaren να μην υπήρχε δίπλα του. Ο Αυστραλός δεν ήταν εκτός ελέγχου. Προσπαθούσε να αποτρέψει τη σύγκρουση. Η ευθύνη δεν θα πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά τον Αυστραλό. Αυτό πιστεύει και ο Charles Leclerc, το αθώο θύμα της υπόθεσης αυτής.

Η McLaren αποφάσισε να μην προκαλέσει την ποινή που επέβαλαν οι αγωνοδίκες στον Piastri. Ίσως να μην το έκανε γιατί γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα η FIA παραδέχεται τα λάθη της. Αλλά έχει συμβεί ξανά φέτος να αναιρεθεί μία ποινή (του Sainz στην Ολλανδία), οπότε γιατί να μην το προσπαθήσει καν; Αυτό μπορεί να δώσει πάτημα σε κάποιους να ισχυριστούν ότι δεν υπερασπίζεται τη γωνία του Piastri όσο θα μπορούσε.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στον αγώνα, η McLaren Piastri επέκτεινε το πρώτο stint του Piastri κατά 8 γύρους σε σχέση με αυτό του Norris. Ο Αυστραλός, που έτσι κι αλλιώς δεν είχε καλό ρυθμό στο πρώτο stint (ίσως λόγω και του μπλοκαρίσματος φρένων στο περιστατικό με τον Antonelli), έχασε επιπλέον χρόνο εξαιτίας αυτού και βρέθηκε πίσω από τον Verstappen.

F1 Grand Prix of Brazil

Η αιτιολόγηση αυτού από την πλευρά της McLaren είναι ότι προσπαθούσε να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το μεσαίο stint με τη μαλακή γόμα. Ο Piastri έκανε μόνο 13 γύρους με τα μαλακά ελαστικά, ενώ ο Norris 20, αν και ο ρυθμός του Βρετανού δεν ήταν καλός. Ωστόσο, είχε αρκετά μεγάλο προβάδισμα, ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχεί.

Αλλά η McLaren, μόλις έκανε το pit stop του Norris, φρόντισε να «βγάλει» από το δρόμο του –με pit stop στον επόμενο γύρο- τον Piastri, που είχε βρεθεί 4,5 δλ. μπροστά από τον Βρετανό. Ό,τι και αν προσπάθησε να κάνει η McLaren, δεν πέτυχε, καθώς ο Piastri δεν κατάφερε να περάσει τον Russell, παρότι ο Βρετανό δυσκολευόταν με υπερθέρμανση των φρένων της Mercedes.

Με τη McLaren να έχει καθυστερήσει 38 γύρους το πρώτο pit stop του Piastri, ο Αυστραλός επέστρεψε στην πίστα μετά από αυτό 5 δλ. πίσω από τον Verstappen. H δική μας ερώτηση είναι γιατί το άφησε αυτό η McLaren να συμβεί, ενώ θα μπορούσε να το έχει αποτρέψει; Όχι ότι θα έκανε απαραίτητα τη διαφορά στο τέλος. Αλλά και πάλι, η McLaren επέλεξε τη συντηρητική οδό και δεν προσπάθησε να αλλάξει τη στρατηγική του Piastri, όπως έχει κάνει στο παρελθόν (Imola και Ουγγαρία) με τον Norris.

F1 Grand Prix of Brazil

Είναι αλήθεια βέβαια ότι οι χρόνοι του Piastri είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν στους γύρους πριν από το pit stop. Αλλά ίσως η βρετανική ομάδα τράβηξε πολύ γρήγορα τη σκανδάλη. Πάντως η «ζημιά» είχε γίνει ήδη από το πρώτο stint, όπου ο ρυθμός του Piastri δεν ήταν καλός, κατά δική του ομολογία. Και η McLaren επέλεξε να επεκτείνει το πιο αργό stint του Αυστραλού…

Όσο και αν πολλοί αρέσκονται να μιλάνε για την ψυχολογία των οδηγών που διεκδικούν τον τίτλο, συνήθως πίσω από τόσο μεγάλες διαφορές απόδοσης κρύβονται τεχνικοί λόγοι πρωτίστως. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι και η ψυχολογία του Piastri δεν ήταν όσο αλεξίσφαιρη όσο έδειχνε μέχρι πρότινος. Το ανέκφραστο κέλυφος παραμένει, αλλά στο εσωτερικό έχουν υπάρξει ταραχές που έχουν επηρεάσει κάποια πράγματα.

Έπειτα από το περιστατικό της Monza, η αντίδρασή του στο Μπακού όταν είδε ότι το μονοθέσιο δεν ήταν όπως το ήθελε, ήταν υπερβολική και τον «έστειλε» στον τοίχο δύο φορές. Το περιστατικό της Σιγκαπούρης μπορεί επίσης να τον επηρέασε, όπως και αυτό στο σπριντ του Austin, και ίσως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε αυτά τα συμβάντα η ομάδα της McLaren εσωτερικά.

F1 Grand Prix of Brazil Sprint & Qualifying

Σε αυτό που ίσως να έχει συμβάλλει η ψυχολογία, είναι στα ατυχήματα που έχει εμπλακεί τον τελευταίο καιρό ο Piastri, ενώ μέχρι πρότινος ήταν ένας από τους πιο καθαρούς οδηγούς του grid. Στη Βραζιλία συνέβαλε και το γεγονός ότι βρισκόμενος υπό πίεση βαθμολογικά, αναγκάστηκε να πάρει περισσότερα ρίσκα, αλλά δύο ατυχήματα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο (όπως και στο Μπακού) δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κατακτήσει τον τίτλο.

Ωστόσο, όπως έχουμε δει φέτος, πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι το τέλος της σεζόν, ακόμη και μέσα σε μόλις τρία αγωνιστικά Σαββατοκύριακα. Παρότι οι πιθανότητες είναι εναντίον του Piastri, υπάρχει ακόμη χρόνος να το «σώσει».

Το GP Λας Βέγκας βέβαια, θα είναι δύσκολο για τη McLaren (πέρυσι ήταν ο χειρότερος αγώνας της), λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Αν η βρετανική ομάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ του Norris, καθώς οι βαθμολογικές διαφορές είναι μικρότερες στις πιο πίσω θέσεις.

F1 Grand Prix of Brazil Sprint & Qualifying

Στο Λας Βέγκας η Mercedes αναμένεται να είναι πολύ δυνατή, όπως και στο Interlagos. Επειδή η W16 υπερθερμαίνει τα ελαστικά της, σε πίστες όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, αυτό μετατρέπεται σε πλεονέκτημα. Αλλά στο Κατάρ θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μία πίστα που θεωρητικά θα πρέπει ευνοεί το οδηγικό στυλ του Piastri.

Βέβαια, εκεί επικράτησε πέρυσι ο Verstappen με τη Red Bull να είναι πολύ δυνατή στις γρήγορες στροφές με την καλή αερουδναμική της απόδοση. Το θέμα είναι ότι ακόμα και αν «επιστρέψει» ο «καλός» Piastri, ίσως να είναι ήδη πολύ αργά

Η Red Bull δεν κατάφερε να βρει καλό στήσιμο για το σπριντ. Για τις κατατακτήριες δοκιμές, αποφάσισε να ρισκάρει, ανασηκώνοντας το μονοθέσιο από το έδαφος, τοποθετώντας το παλιό δάπεδο (που είχε πριν από το Μεξικό) που προτιμούσε ο Max Verstappen και επιλέγοντας πιο μαλακές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές οδήγησαν σε ένα πολύ χειρότερο αποτέλεσμα και ο Verstappen αποκλείστηκε από τις κατατακτήριες δοκιμές στο τέλος του Q1 για πρώτη φορά στην καριέρα του χωρίς ατύχημα ή πρόβλημα στο μονοθέσιο.

F1 Grand Prix of Brazil

Έχοντας βρεθεί στη 16η θέση, η Red Bull αποφάσισε να τα παίξει όλο για όλα. Με δεδομένο ότι ήθελε να αλλάξει το προφανώς λανθασμένο στήσιμο του μονοθεσίου, η Red Bull αποφάσισε να εκμεταλλευτεί επίσης το μεγάλο προτέρημα που παρέχει -ιδίως σε μία πίστα σαν το Interlagos– η επιπλέον ισχύς μίας καινούργιας μονάδας, η Red Bull αποφάσισε να αντικαταστήσει τον υβριδικό V6 της Honda στην RB21 του Ολλανδού με μία καινούργια. Ο Verstappen παρατήρησε ότι ήδη από τους γύρους προς το grid ότι η νέα μονάδα παρήγαγε πολύ λιγότερους κραδασμούς από ό,τι η προηγούμενη.

Αποφασίζοντας να αλλάξει και πάλι τις ρυθμίσεις του μονοθεσίου για την Κυριακή, η Red Bull πέτυχε επιτέλους το στήσιμο που ήθελε. Επίσης, η ομάδα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ρυθμίσεις αποκλειστικά για τον αγώνα (υψηλότερη τελική ταχύτητα), παρακάμπτοντας τον συμβιβασμό μεταξύ των διαφορετικών απαιτήσεων από το στήσιμο μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής. Επιπλέον, ο Verstappen είχε διαφυλάξει δύο καινούργια σετ μέσης γόμας ελαστικών και είχε και τρία φρέσκα σετ μαλακής γόμας, μην έχοντας συμμετάσχει σε Q2 και Q3. Βέβαια, η Red Bull παραλίγο να τα πετάξει όλα στα σκουπίδια, επιλέγοντας τη σκληρή γόμα για την εκκίνηση.

Ίσως η απώλεια πίεσης σε ένα από τα ελαστικά του Ολλανδού να ήταν ευεργετική τελικά για τον αγώνα του, παρότι αναγκάστηκε να κάνει ένα επιπλέον pit stop. Βέβαια το πραγματοποίησε υπό το καθεστώς VSC, οπότε του κόστισε περίπου το μισό χρόνο ή περίπου τα 10,75 δλ. που τερμάτισε πίσω από τον Norris! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Verstappen ήταν ο ταχύτερος οδηγός στην πίστα την Κυριακή.

F1 Grand Prix of Brazil

Ειδάλλως, δεν θα μπορούσε να έχει εκκινήσει από το pit lane και να βρεθεί στο βάθρο. Αλλά σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι είχε πάντα φρέσκα ελαστικά (το τελευταίο σετ του Norris είχε κάνει ήδη 9 γύρους), και πίεσε πάρα πολύ καθένα από τα σετ του. Επιπλέον, διαχειρίστηκε πολύ έξυπνα κάθε προσπέρασμα που πραγματοποίησε, ώστε να του κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

Σε συνδυασμό με την επιπλέον ισχύ του φρέσκου κινητήρα, αυτοί ήταν οι παράγοντας που βοήθησαν τον Verstappen να είναι αυτουργός ενός ακόμη masterclass στο Interlagos, έπειτα από αυτά του 2016 και του 2024. Έτσι, έσπασε άλλο ένα ρεκόρ, καθώς έγινε ο μοναδικός οδηγός που έχει ανέβει στο βάθρο από 17 διαφορετικές θέσεις εκκίνησης, συμπεριλαμβανομένου, πλέον, και του pit lane.

Επιπλέον, η μονάδα ισχύος του Ολλανδού αποδίδει πλέον περισσότερη ισχύ από όλων των υπόλοιπων, που έχουν διανύσει αρκετά χιλιόμετρα και στον Interlagos αυτό φέρνει μεγάλο κέρδος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις μεγάλες ευθείες του Λας Βέγκας.

F1 Grand Prix of Brazil

Βέβαια, αυτό δεν διέφυγε της προσοχής της McLaren, η οποία ισχυρίζεται ότι επειδή η Red Bull τοποθέτησε τη νέα μονάδα ισχύος για λόγους απόδοσης, το έξοδο θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον υπολογισμό των δαπανών της αυστριακής ομάδας για τη φετινή χρονιά υπό το καθεστώς budget cap. Πολύ αμφιβάλλουμε όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η Red Bull θα μπορούσε να μην είχε φέρει στα pits για 3η φορά τον Verstappen και να τον είχε αφήσει στην πίστα επικεφαλής, για να ολοκληρώσει τον αγώνα με το δεύτερο σετ μέσης γόμας και να προσπαθήσει να αποσπάσει τη νίκη. Ωστόσο, ο Ολλανδός είχε πιέσει αρκετά αυτά τα ελαστικά και λίγο πριν το pit stop του, οι χρόνοι του είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν.

Παρότι ο Norris διέθετε ένα σετ ελαστικών μέσης γόμας που είχαν ήδη κάνει 9 γύρους πριν από την Κυριακή, η προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι θα είχε καταφέρει να περάσει τον Verstappen. Ίσως ο Ολλανδός να έδινε μάχη -και πάλι- με τον Antonelli, αλλά αυτή τη φορά να βρισκόταν μπροστά, διατρέχοντας τον κίνδυνο όμως να «ξεμείνει» από ελαστικά και να χάσει όχι μόνο τη θέση από τον Antonelli, αλλά και την 3η και την 4η θέση από τους Russell και Piastri. Για αυτό και η Red Bull αποφάσισε να μην το ρισκάρει. 

F1 Grand Prix of Brazil

Εκεί που έχει βρεθεί όμως ο Verstappen στο Πρωτάθλημα (49 βαθμούς πίσω από τον Norris), δηλαδή σχεδόν δύο νίκες πίσω, με μόνο τρία αγωνιστικά Σαββατοκύριακα να απομένουν, σημαίνει ότι ο Ολλανδός έχει χάσει ουσιαστικά τις ρεαλιστικές του ελπίδες για τον φετινό τίτλο, καθώς θα πρέπει να συμβούν… κοσμογονικά πράγματα για να ανατραπεί η κατάσταση. Έτσι κι αλλιώς ήταν αουτσάιντερ.

Πέραν του περιστατικού της σύγκρουσης με τον Piastri, ο Andrea Kimi Antonelli είχε στο GP Σάο Πάολο το καλύτερο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο της σύντομης πορείας του στη Formula 1. O 19χρονος Ιταλός ήταν για πρώτη φορά καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ταχύτερος από τον πολύ πιο έμπειρο team-mate του στη Mercedes, George Russell.

Ήταν τυχερός που η Mercedes του δεν υπέστη σοβαρές ζημιές μετά το ατύχημα και υπερασπίστηκε ικανότατα και με ωριμότητα τη θέση του στην πίεση του Verstappen στους τελικούς γύρους. Βέβαια, ευνοήθηκε από το γεγονός ότι ο Ολλανδός είχε ταλαιπωρήσει ήδη τα μαλακά ελαστικά του στο τελικό stint, έχοντας προσπεράσει τον Russell και όταν έφτασε πίσω από τη Mercedes του Antonelli, άρχισαν να υπερθερμαίνονται και να γλιστράνε.

2025 São Paulo Grand Prix , Saturday,

Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτα από το επίτευγμα του Antonelli, που είχε τερματίσει 3ος όταν ανέβηκε για πρώτο φορά στο βάθρο ενός αγώνα της Formula 1 στο GP Καναδά τον Ιούνιο και τώρα τερμάτισε 2ος στο Σάο Πάολο. Συνεπώς, το επόμενο σκαλί του βάθρου που θα πρέπει να κατακτήσει ο Ιταλός είναι το υψηλότερο. Ποιος ξέρει; Ίσως να χρειαστεί να περιμένουμε μόνο μέχρι το GP Λας Βέγκας για να συμβεί αυτό – αν και δεν θα βάζαμε στοίχημα.

 

ΥΓ: A ναι, να μην ξεχνάμε, φυσικά, και τα… όμορφα που συνέβησαν στη Ferrari με τις δηλώσεις του προέδρου του Cavallino Rampante, John Elkann, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

F1: Τι κρύβεται πίσω από την κριτική του John Elkann προς τους οδηγούς της Ferrari


Google News icon

Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων