F1: Όταν δεν κερδίζει o καλύτερος στην πίστα

To περιστατικό που έκρινε ποιος από τους δύο οδηγούς της McLaren στέφθηκε νικητής στο Grand Prix Μ. Βρετανίας δεν συνέβη καν υπό κανονικές αγωνιστικές συνθήκες. Ο Oscar Piastri έκανε μία εξαιρετική εμφάνιση στο βρεγμένο Silverstone, άρπαξε τον αγώνα… από το λαιμό στον 8ο γύρο και από εκεί και έπειτα δεν φαινόταν ότι θα μπορούσε κάτι να απειλήσει την πρωτοπορία του, παρά τις διακοπές από τις παρεμβάσεις του αυτοκινήτου ασφαλείας και τις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες.
Ωστόσο, στην προετοιμασία της επανεκκίνησης στον 21ο γύρο, συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες για να πάρουν τα πράγματα ανάποδη τροπή για τον Αυστραλό. Πρώτα από όλα, τα φώτα του αυτοκινήτου ασφαλείας έσβησαν πολύ αργά στο γύρο (στην ευθεία Hangar), για να υποδείξουν ότι θα επιστρέψει στα pits και ότι ο επικεφαλής μπορεί να καθορίσει το ρυθμό όλων των υπόλοιπων. Το γεγονός αυτό δεν άφησε πολλά περιθώρια στον Piastri.
O Αυστραλός φρέναρε απότομα σε εκείνο το σημείο, για να εξασφαλίσει αρκετή απόσταση από το αυτοκίνητο ασφαλείας και να μην το ξαναπιάσει πριν αυτό εισέλθει στο pit lane. Είχε επιταχύνει έως τα 218 χλμ./ώρα πριν σβήσουν τα φώτα του αυτοκινήτου ασφαλείας και η απότομη επιβράδυνση στα 52 χλμ./ώρα μέσα σε 140 μέτρα (με πίεση 59,2 psi στο πεντάλ του φρένου), αιφνιδίασε αυτούς που ακολουθούσαν.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
The incident that led to Piastri’s 10-second penalty 👀#F1 #BritishGP pic.twitter.com/19PHX5hXGO
— Formula 1 (@F1) July 6, 2025
Τον Verstappen τόσο πολύ, που επιβραδύνοντας από τα 221 στα 32 χλμ./ώρα, προσπέρασε -κατά πολύ- τη McLaren, ενώ και πιο πίσω οι οδηγοί διασκορπίστηκαν στο πλάτος της πίστας για να αποφύγουν τις επαφές μεταξύ τους. Τα πράγματα δυσκόλεψε επίσης η βρεγμένη πίστα, γεγονός που πιστεύουμε ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των αγωνοδικών, αλλά και στο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο Piastri είχε φρενάρει από τα 208 χλμ./ώρα στα 50 χλμ./ώρα σε 160 μέτρα στην αντίστοιχη διαδικασία του 17ου γύρου, αν και ο Verstappen έδειξε και πάλι να αιφνιδιάζεται (επιβραδύνοντας από τα 219 στα 43 χλμ./ώρα), αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να τον προσπεράσει.
Σε αυτή την περίπτωση, το αυτοκίνητο ασφαλείας είχε σβήσει τα φώτα του πριν από την ευθεία της Hangar. Αν και η διεύθυνση αγώνα κοίταξε το περιστατικό του 17ου γύρου και δεν ήταν ευχαριστημένη με τη συμπεριφορά του Piastri, αποφάσισε να μην κάνει κάτι. Ωστόσο, υπήρξε και πάλι διατάραξη στις πιο πίσω θέσεις, καθώς τα μονοθέσια πλησίασαν πολύ μεταξύ τους, κάτι που δεν είναι ιδεατό κατά τη διεύθυνση αγώνων.
Άλλωστε, η μνήμη της σφοδρής καραμπόλας πολλών μονοθεσίων που είχε δημιουργηθεί στο GP Τοσκάνης στο Mugello το 2020 από μονοθέσια στις πιο πίσω θέσεις που επιτάχυναν νομίζοντας ότι οι προπορευόμενοι είχαν ήδη ξεκινήσει είναι αρκετά φρέσκια. Φαίνεται ότι η διεύθυνση αγώνων παρακολουθούσε από κοντά τις ενέργειες του Piastri και όταν τον είδε να επαναλαμβάνει δεύτερη φορά την ίδια κίνηση, αποφάσισε να προωθήσει το ζήτημα στους αγωνοδίκες.
Η Red Bull έκανε νύξη για διαφορετική αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων, αναφερόμενη στο φρενάρισμα του George Russell πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας (με αναμμένα φώτα) στο GP Καναδά, που αιφνιδίασε τον Verstappen, ο οποίος προσπέρασε τη Mercedes στιγμιαία. Η Red Bull είχε διαμαρτυρηθεί για το περιστατικό, προσπαθώντας να πάρει τη νίκη στα χαρτιά, ωστόσο, σε εκείνη την περίπτωση, ο Russell είχε φρενάρει από τα 140 χλμ./ώρα στα 85 χλμ./ώρα, με πίεση 30 psi στο πεντάλ του φρένου, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί απρόβλεπτο.
Θα έπρεπε να είναι τόσο αυστηροί οι αγωνοδίκες με ένα περιστατικό που ναι μεν προκάλεσε διατάραξη, αλλά στο τέλος δεν συνέβη κάτι; Έχουμε δει ότι παραβάσεις που συσχετίζονται με ασφάλεια τις παίρνουν πολύ πιο σοβαρά και όντως, τα περιθώρια έγιναν πολύ στενά στις πιο πίσω θέσεις από την κίνηση του Piastri, κάτι που η διεύθυνση αγώνων δεν θέλει να συμβαίνει. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Verstappen δήλωσε για την ποινή του Piastri: «Φυσικά, αυτό είναι και πάλι πολύ ακραίο, μια ποινή 10 δευτερολέπτων. Αλλά ναι, δεν φτιάχνω εγώ τους κανονισμούς».
Ήταν ίσως η πρώτη φορά φέτος -ή και τα τελευταία τρία χρόνια- που είδαμε τον Piastri να εκφράζει οποιοδήποτε συναίσθημα, καθώς ήταν εμφανώς απογοητευμένος, πιστεύοντας ότι έχει αδικηθεί. Προτίμησε να μη μιλήσει ευθέως, φοβούμενος «καμπάνα» από τη FIA.
Ίσως σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Piatri θα μπορούσε να είχε παρόμοια άποψη και για τη μεταχείριση που δέχθηκε από την ομάδα του στο GP Αυστρίας, όπου στην ουσία δεν του έδωσε το δικαίωμα να συνεχίσει την κοντινή μάχη του με τον Norris έπειτα από το πρώτο stint.
Αντιθέτως, με τραυματισμένα ελαστικά από μπλοκάρισμα φρένων έπειτα από την παρακινδυνευμένη βουτιά στην 4η στροφή του 20ού γύρου, η McLaren του ζήτησε να παραμείνει στην πίστα «για να δει το ρυθμό του» και μόνο έπειτα από δύο γύρους του έδωσε την επιλογή να εισέλθει στα pits. Αλήθεια, θα έκανε το ίδιο αν ήταν ο Verstappen στη θέση του Norris, δηλαδή οδηγός άλλης ομάδας; Πιθανότατα όχι. Ήταν μήπως ένα είδος τιμωρίας από τη McLaren για το ρίσκο που πήρε ο Piastri στην 4η στροφή; Δεν ήταν αρκετά ήρεμη με τη μονομαχία των οδηγών της η McLaren για να τη δει να συνεχίζεται;
Ή μήπως η McLaren ίσως ευνοεί κάπως τον Norris, όπως υποπτεύονται κάποιοι οπαδοί του Piastri; Προφανώς, στο GP Μ. Βρετανίας δεν θα ήταν σωστό η McLaren να του αφαιρέσει τη νίκη που κληρονόμησε. Αυτό δεν θα δημιουργούσε τη σωστή ατμόσφαιρα μεταξύ των οδηγών της ούτως ή άλλως.
Γιατί όμως -με βάση το GP Αυστρίας- να υποστηρίζει -έστω και ελάχιστα- παραπάνω τον Norris η McLaren; Γιατί είναι η πρώτη επιλογή οδηγού που έχει κάνει ο Zak Brown στη Formula 1, επειδή είναι γέννημα-θρέμμα της McLaren, και επειδή ο πατέρας του, Adam, βοήθησε την ομάδα οικονομικά, όταν αντιμετώπιζε προβλήματα στο ξέσπασμα της πανδημίας. Αναφέρεται ότι στην περίοδο 2017-2021, ο Adam Norris -αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος- κατέβαλε 44 εκατομμύρια δολάρια στην McLaren.
Άλλωστε, η McLaren ανέπτυξε μία τροποποιημένη εμπρός ανάρτηση για να βελτιώσει την πληροφόρηση που δίνει στον οδηγό το μονοθέσιο, την οποία χρησιμοποιεί μόνο ο Norris από το GP Καναδά, καθώς ο Piastri δεν την προτιμά. Η McLaren πιστεύει ότι αυτό έχει εξυγιάνει τα προβλήματα «μουδιασμένης» αίσθησης που είχε από το εμπρός μέρος της MCL39 ο Norris και τον βοηθάει να συνδυάζει πιο αποτελεσματικά την πέδηση με ελαφρώς στριμμένους τροχούς στην είσοδο των στροφών, ιδίως στις κατατακτήριες δοκιμές.
Αυτό έχει επιτρέψει στον Norris να ανακτήσει ίσως κάποια από την ταχύτητα που είχε επιδείξει πέρυσι τα Σάββατα. Αλλά στους αγώνες, ο Piastri φαίνεται να έχει συνήθως το πάνω χέρι.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.