F1-GP Αζερμπαϊτζάν FP1: O Norris τάχιστος, ο Piastri τυχερός στην ατυχία του – motorone.gr

Ο Lando Norris ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο το αγωνιστικό τριήμερο του Grand Prix Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στο FP1, με προβάδισμα 0,31 δλ. επί του team-mate του στη McLaren και αντιπάλου του στη μονομαχία του φετινού τίτλου της Formula 1, Oscar Piastri.
H μόνη αναποδιά που αντιμετώπισε ο Norris σήμερα ήταν ότι στην αρχή της διαδικασίας, η McLaren τον κάλεσε άμεσα στα pits, καθώς οι μηχανικοί της είχαν ξεχάσει να αφαιρέσουν το κάλυμμα του σωλήνα pitot (που μετρά την ταχύτητα του αέρα) στο εμπρός μέρος του monocoque.
Ωστόσο, η ίδια κλήση έγινε -με πιο δραματικό τρόπο- και προς τον Piastri. Έπειτα από την πρώτη του εφόρμηση στην πίστα, η McLaren διαπίστωσε ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τη μονάδα ισχύος στο μονοθέσιο του Αυστραλού, ο οποίος κλήθηκε να επιστρέψει στα pits χωρίς να πέσουν οι στροφές πολύ, αλλά ούτε με τέρμα γκάζι. Ο Piastri δεν είχε προλάβει να κάνει ούτε έναν γρήγορο γύρο.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από το FP1 του GP Αζερμπαϊτζάν
Ωστόσο, ο Piastri ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του. Επέστρεψε στο cockpit του λίγο πριν από το μέσο της διαδικασίας, αλλά δεν είχε χάσει ιδιαίτερη δράση, καθώς μόλις 13 λεπτά έπειτα από την έναρξη του FP1, η διαδικασία διακόπηκε επειδή είχε ξεκολλήσει ένας λαστιχένιος ιμάντας κάτω από το kerb εξόδου της στροφής 17, έπειτα από ένα άτσαλο πέρασμα του Carlos Sainz από εκεί.
Looks like some rubber on the Turn 16 kerb came loose when Carlos Sainz rounded the corner 👀#F1 #AzerbaijanGP pic.twitter.com/u4UoH7ILya
— Formula 1 (@F1) September 19, 2025
Το pit lane παρέμεινε κλειστό για αρκετή ώρα, καθώς το kerb ήταν δεν ήταν πλέον σωστά ασφαλισμένο στο οδόστρωμα. Η διαδικασία ξεκίνησε ξανά με μόλις 21 λεπτά να απομένουν και σχεδόν το μισό FP1 να έχει χαθεί για όλους.
Βέβαια, το πρόγραμμα του Piastri βρισκόταν αρκετά πίσω από αυτό του Norris. Στο τέλος, o Piastri, στην πρώτη του προσπάθεια με το δεύτερο σετ μαλακής γόμας ελαστικών, χτύπησε με τον πίσω δεξιό τροχό τις μπαριέρες TecPro στην έξοδο της στροφής 15, κάτι που δικαιολογεί περαιτέρω τη διαφορά 0,31 δλ. που τον χωρίζει από τον Norris.
Ωστόσο, κανένας οδηγός που έχει σημειώσει ταχύτερο χρόνο σε ελεύθερες δοκιμές δεν έχει κατακτήσει τη νίκη στο Μπακού. Μπορεί ο Βρετανός να είναι ο πρώτος που θα τα καταφέρει αυτό το Σαββατοκύριακο;
Η McLaren διαθέτει το ταχύτερο μονοθέσιο στις αργές στροφές, όπου η Mercedes υπερέχει επί της Ferrari. Το ιταλικό μονοθέσιο ανακτά έδαφος όμως στις ευθείες και ο σπεσιαλίστας στον ένα γρήγορο γύρο στο Μπακού, Charles Leclerc, κατάφερε να κινηθεί μόλις 0,001 δλ. ταχύτερα από τον George Russell στη μάχη για την 3η θέση. Ωστόσο, αμφότεροι βρίσκονταν 0,55 δλ. μακριά από τις McLaren.
Ο Russell ανέφερε στην αρχή του FP1 ότι μύριζε κάτι να καίγεται και πίστευε ότι ερχόταν από τα φρένα. Αργότερα ανέφερε -με βραχνή φωνή, καθώς είναι ακόμα άρρωστος– ότι το δάπεδο έξυνε υπερβολικά την άσφαλτο στις ευθείες, κάτι που φαινόταν και στα τηλεοπτικά πλάνα.
Η Mercedes έχει «κουρέψει» τα πτερύγια της εμπρός αεροτομής της για να εξισορροπήσει την W16 με την πίσω αεροτομή χαμηλού αεροδυναμικού φορτίου. H Ferrari χρησιμοποιεί την πίσω αεροτομή του GP Βελγίου, με μικρές τροποποιήσεις, έχοντας μειώσει τη χορδή του πίσω πτερυγίου, για μείωση της οππισθέλκουσας. Οι αλλαγές στην πίσω αεροτομή της Ferrari φαίνονται στο παρακάτω σχέδιο.
#Ferrari per ora adotta una config più carica della concorrenza diretta a Baku. L’ala trimmata già usata solo da LEC in Belgio é comunque una spec molto efficiente a DRS aperto, con un livello di carico adeguato nel lento, tuttavia da capire quanto drag in SiM gara.
Esteso il… pic.twitter.com/zKzI1zFRCN
— Giuliano Duchessa (@GiulyDuchessa) September 19, 2025
Στην 5η θέση πλασαρίστηκε ο Alex Albon με την πολύ καλή στις ευθείες Williams. Μόλις 7 λεπτά έεπιτα από την έναρξη, ο Albon ανέφερε ότι είχε χάσει το τζάμι από τον αριστερό καθρέπτη του. Ο Ταϊλανδός χτύπησε με τον πίσω δεξιό τροχό τις μπαριέρες στην έξοδο της στροφής 15 στο τελευταίο 10λεπτο.
Watch the circle 👀
Alex Albon’s mirror flies off during FP1 😯#F1 #AzerbaijanGP pic.twitter.com/bFQ8pMm236
— Formula 1 (@F1) September 19, 2025
Την καλή εικόνα της Williams συμπλήρωσε στην 8η θέση ο Carlos Sainz, ο οποίος σταμάτησε κατά λάθος στα pits της Alpine στο τέλος. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν στις κατατακτήριες δοκιμές από τη δυνατότητα να φέρουν στις ιδανικές θερμοκρασίες ελαστικών. Η βρετανική ομάδα έχει κάνει κάποιες αλλαγές σε αυτό τον τομέα, οι οποίες ίσως ήταν υπερβολικές, οπότε θα πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση στις ρυθμίσεις για το FP2.
Αμφότερες οι Red Bull βρέθηκαν πάνω από 1 δλ. μακριά από την κορυφή. Μάλιστα, ο Yuki Tsunoda ήταν ταχύτερος του Max Verstappen, ο οποίος στην πρώτη του προσπάθεια με το δεύτερο σετ μαλακής γόμας ελαστικών, έδειχνε να γλιστράει αρκετά στην αρχή του γύρου και μπλόκαρε τα φρένα του στη ζώνη πέδησης της στροφής 15, όπου κατευθύνθηκε ευθεία για να αποφύγει επαφή με κάποιο τοίχο.
O Ολλανδός ανέφερε στον ασύρματο ότι επειδή η Red Bull έξυνε τόσο πολύ το έδαφος, που ανασηκώνονταν οι εμπρός τροχοί από την άσφαλτο στο φρενάρισμα.
Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι δύο οδηγοί της Racing Bulls, με τον Liam Lawson να γράφει ταχύτερο χρόνο από τον Isack Hadjar, ο οποίος είχε μία έξοδο από την πίστα στα τελευταία λεπτά.
Μόλις 10 λεπτά πριν από το τέλος, ο Lewis Hamilton (13ος) χτύπησε τον τοίχο και προκάλεσε αστοχία ελαστικού στη Ferrari, τραυματίζοντας επίσης την αριστερή πλευρά της εμπρός αεροτομής στη στροφή 5.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αργεντίνος οδηγός της Alpine, Franco Colapinto βρίσκεται υπό έρευνα από τους αγωνοδίκες για παράβαση υπό το καθεστώς κόκκινης σημαίας. Ο Colapinto όμως αναμένεται να μην τιμωρηθεί, καθώς δεν είχε χρόνο να αντιδράσει από τη στιγμή που άναψαν τα κόκκινα φώτα, βρισκόμενος ήδη στη διαδικασία προσπεράσματος μιας αργά κινούμενης Mercedes.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.