F1-GP Ιταλίας FP1: Καλημέρα με «1-2» της Ferrari

Στα χρώματα της Ferrari 312Τ με την οποία ο Niki Lauda κατέκτησε τον τίτλο το 1975 είναι βαμμένα αυτό το τριήμερο τα μονοθέσια της Scuderia, τα οποία βρέθηκαν στην κορυφή του πίνακα των χρόνων στο FP1, την πρώτη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών του αγωνιστικού τριημέρου του Grand Prix Ιταλίας, 16ου γύρου του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1.
O Lewis Hamilton (που θα εκτίσει ποινή 5 θέσεων στη σειρά εκκίνησης), ήταν ο ταχύτερος εκ των δύο οδηγών της Scuderia, με προβάδισμα 0,17 δλ. επί του Charles Leclerc. Είχε υιοθετήσει πιο επιθετικές ρυθμίσεις στους κινητήρες της ή είχε ελαφρύτερο φορτίο η ιταλική ομάδα για να πάρει τις επικεφαλίδες, ή ήταν μία από τις λίγες που κατάφεραν να κάνουν τη μαλακή γόμα να λειτουργήσει;
The perfect start to his first weekend in red at Monza ❤️
Ride onboard with Lewis Hamilton as he posts the fastest time in FP1 ⏱️#F1 #ItalianGP @ScuderiaFerrari pic.twitter.com/uIITtiwLjp
— Formula 1 (@F1) September 5, 2025
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Αυτό άλλωστε ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα των περισσότερων οδηγών στο FP1 στη Monza, να αντλήσουν απόδοση από τα μαλακά ελαστικά. Σίγουρα πάντως η Ferrari ευνοείται από το γεγονός ότι απουσιάζουν οι παρατεταμένες στροφές που δυσκολεύουν την SF-25, και ίσως μπορούν να στήσουν το μονοθέσιο με μικρότερη απόσταση από το έδαφος, τουλάχιστον έως τις κατατακτήριες δοκιμές.
Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από το FP1 του GP Ιταλίας
Ο Carlos Sainz έγραψε τον 3ο χρόνο με τη Williams, η οποία αναμένεται να είναι καλή αυτό το Σαββατοκύριακο, με υψηλή ταχύτητα στις ευθείες. Αλλά ο Ισπανός απείχε 0,53 δλ. από την κορυφή. Ωστόσο, ο Sainz κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Max Verstappen με τη Red Bull. Περίπου στο μέσο της διαδικασίας, ο Verstappen, ενώ είχε σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με τη μαλακή γόμα, ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου πρόσφυση, πλαγιολισθαίνοντας πολύ.
Ο Verstappen είναι ένας από τους 6 οδηγούς που διαθέτουν φρέσκια μονάδα ισχύος αυτό το τριήμερο, μαζί με τους Pierre Gasly (Alpine), Esteban Ocon (Haas), Alex Albon (Williams) και τους δύο οδηγούς της Sauber. Επίσης, η Red Bull έχει παρουσιάσει ένα αναβαθμισμένο δάπεδο (στο σώμα του, τα διαχωριστικά στο εμπρός μέρος και τα πτερύγια στα άκρα του) για αυτό το τριήμερο..
Σχεδόν όλες οι ομάδες, εκτός από τις Alpine και Sauber, έχουν προσαρμόσει τις αεροτομές χαμηλού αεροδυναμικού φορτίου για τις απαιτήσεις της ταχύτερης πίστας της σεζόν. Ωστόσο, η προσέγγιση των είναι διαφορετική: η Ferrari έχει φέρει ουσιαστικά την περυσινή πίσω αεροτομή για τη Monza (η οποία δεν διέφερε πολύ από αυτήν του 2023), ενώ η McLaren έχει εξελίξει μία νέα έκδοση για το φετινό αγώνα.
Στην 5η θέση πλασαρίστηκε ο Andrea Kimi Antontelli με τη Mercedes. Παρότι ο Ιταλός είχε αρκετές εξόδους από την πίστα και άτσαλα πατήματα στα χαλίκια, καθώς προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα χαμηλότερα επίπεδα αεροδυναμικού φορτίου, που κάνουν πιο νευρικά τα μονοθέσια στις ζώνες πέδησης, κατάφερε να βρει το ρυθμό να γράψει έναν καλό χρόνο. Ο Toto Wolff δήλωσε ότι προς το παρόν λείπει λίγη ταχύτητα στις ευθείες από την W16.
Hadjar isn’t the only driver pushing the limits
Antonelli and Norris have both had trips into the gravel 👀#F1 #ItalianGP pic.twitter.com/BsfZlHYRMU
— Formula 1 (@F1) September 5, 2025
Ο Antonelli ήταν ταχύτερος από τον Lando Norris με τη McLaren. Ο Norris πάτησε στα χαλίκια στην εξωτερική και των δύο Lesmo στην πρώτη του προσπάθεια με τη μαλακή γόμα ελαστικών, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει. Στη δεύτερη απόπειρά του, μετά την κόκκινη σημαία, ο Βρετανός δεν κατάφερε να εισέλθει στη δεκάδα, αλλά προς το τέλος κατάφερε να ανέβει στην 6η θέση, με ελαστικά που δεν βρίσκονταν στην ακμή τους.
Την καλή εικόνα της Williams συμπλήρωσε o Alex Albon, καταλαμβάνοντας την 7η θέση, την οποία σημείωσε με τη μέση γόμα ελαστικών, καθώς δεν χρησιμοποίησε τη μαλακή στο FP1. Οι περισσότερες ομάδες, επέλεξαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία με τη μέση γόμα, εκτός από τη Williams, τη Racing Bulls και τον Gabriel Bortoleto.
📻 “Oh, I’ve lost power”
George Russell grinds to a halt at the end of FP1 #F1 #ItalianGP pic.twitter.com/anuQLZQzfj
— Formula 1 (@F1) September 5, 2025
Πίσω από τον Albon κατετάγη ο George Russell με την άλλη Mercedes, (μόλις 0,09 δλ. πίσω από τον team-mate του) αναγκάστηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα της διαδικασίας να παρκάρει τη Mercedes του στην είσοδο του 2ου chicane (της Roggia), έχοντας χάσει ισχύ από τον V6 στην πλάτη του. Είχε μπλοκάρει τους πίσω τροχούς και είχε κολλήσει στην 7η σχέση, λόγω προβλήματος υδραυλικών.
Μόλις 4 χλστ. του δλ. πίσω από τον Βρετανό ήταν η επίδοση του Fernando Alonso με την Aston Martin. Λίγα λεπτά πριν από το τέλος, ο Alonso είχε μία έξοδο στα χαλίκια της Ascari.
Now Fernando Alonso takes an excursion at Ascari #F1 #ItalianGP pic.twitter.com/AkKHXuxmj3
— Formula 1 (@F1) September 5, 2025
Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Isack Hadjar με τη Racing Bulls. O Γάλλος πάτησε στα χαλίκια στην Ascari στην πρώτη του προσπάθεια με τη μαλακή γόμα στο 35ο περίπου λεπτό της διαδικασίας, προκαλώντας τη διακοπή της με κόκκινη σημαία για να καθαριστεί η πίστα.
Here’s Hadjar’s off, and he’s cracked the floor of his Racing Bulls car#F1 #ItalianGP pic.twitter.com/UNpw9RJVmB
— Formula 1 (@F1) September 5, 2025
Μόλις άναψαν τα κόκκινα πάνελ στην πίστα, ο Leclerc φρέναρε όσο μπορούσε, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει να προσπεράσει τον Nico Hulkenberg. Ωστόσο, ο Μονεγάσκος βρισκόταν σε γρήγορο γύρο και η Sauber πήγαινε αργά, εκτός αγωνιστικής γραμμής. Οπότε, δεν υπήρξε περαιτέρω έρευνα.
⏪ Charles Leclerc overtaking under the red flag was looked at by the stewards but no further action will be taken #F1 #ItalianGP pic.twitter.com/pmskF4xowk
— Formula 1 (@F1) September 5, 2025
Δύο νεαροί οδηγοί συμμετείχαν στο FP1. O Ιρλανδός Alex Dunne (16ος) οδηγούσε το μονοθέσιο του Oscar Piastri, και δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει ξανά με τις επιδόσεις του, καθώς τον παρεμπόδισε ο Oliver Bearman σε μία γρήγορη προσπάθεια στο δεύτερο stint με τη μαλακή γόμα.
Ο Εσθονός Paul Aron, εφεδρικός οδηγός της Alpine, (ο οποίος έχει κάνει δύο FP1 με τη Sauber φέτος), ανέλαβε το μονοθέσιο του Franco Colapinto. Λίγο πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου 20λεπτου, ο Aron πάτησε στο γρασίδι στην εξωτερική της εισόδου του δεύτερου chicane, και είχε ένα τετ-α-κέ 360 μοιρών, χωρίς επιπτώσεις. Έγραψε τον 20ό χρόνο στο FP1.
Στο pit wall της Alpine έκανε την πρώτη του εμφάνιση και ο νέος CEO της ομάδας, Steve Nielsen. O Pierre Gasly δεν ήταν ευχαριστημένος που σε δύο γρήγορους γύρους του βρήκε μπροστά του μία Williams να πηγαίνει αργά στην αγωνιστική γραμμή και ανέφερε το γεγονός στον ασύρματο της Alpine, ζητώντας να μιλήσει με τη Williams, ώστε να ενημερώνουν καλύτερα τους οδηγούς τους.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.