F1-GP Σιγκαπούρης FP1: Ο Fernando Alonso ταχύτερος – motorone.gr

Ο Fernando Alonso ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο τις διαδικασίες του αγωνιστικού τριημέρου του Grand Prix Σιγκαπούρης της Formula 1. Ο 44χρονος Ισπανός εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι βγήκε στην πίστα πιο αργά από τους αντιπάλους του, όταν η αγωνιστική γραμμή είχε στρωθεί με γόμα και παρείχε περισσότερη πρόσφυση, για να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο του FP1.
Επίσης, η Aston Martin έχει δείξει ότι είναι ανταγωνιστική σε πίστες που απαιτούν υψηλό αεροδυναμικό φορτίο και ίσως ο Alonso μυρίζεται ότι μπορεί να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα. Όλες οι ομάδες προτίμησαν να «ξεφορτωθούν» ένα σετ σκληρών ελαστικών στην αρχή του FP1, που η πίστα ήταν «χλωρή», εκτός από την Aston Martin, η οποία προτίμησε τη μέση γόμα. Οι Williams και Mercedes επέλεξαν τη μέση γόμα για το δεύτερο μισό της διαδικασίας.
Το FP1 στη Σιγκαπούρη είναι η διαδικασία που έχει τη λιγότερη σχέση με τις συνθήκες στις οποίες θα διεξαχθούν οι κατατακτήριες δοκιμές και ο αγώνας, καθώς διεξάγεται σε «χλωρή» πίστα, πριν δύσει ο ήλιος. Αλλά είναι χρήσιμο για τους οδηγούς, ώστε να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους εντός του cockpit και να βιώσουν τις αλλαγές στα πρόσφατα ασφαλτοστρωμένα σημεία.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από το FP1 του GP Σιγκαπούρης
Άλλη μία έκπληξη ήταν και ο χρόνος του Charles Leclerc, ο οποίος στην πρώτη του προσπάθεια με τη μαλακή γόμα ήταν 0,43 δλ. ταχύτερος από οποιονδήποτε άλλο οδηγό στην πίστα, αν και η τηλεμετρία αποκαλύπτει ότι είχε περισσότερη ισχύ στις ευθείες του τελικού sector. Επίσης, ο Leclerc φαίνεται να ρίσκαρε περισσότερο, πλησιάζοντας πιο κοντά στους τοίχους.
Ο Leclerc ξεκίνησε το δεύτερο γύρο του με ταχύτερο πρώτο sector, αλλά έπειτα από ένα γλίστρημα, εγκατέλειψε την προσπάθεια. H Ferrari έχει καλή μηχανική πρόσφυση, η οποία μπορεί να βοηθήσει πολύ στη Σιγκαπούρη. Στο τέλος, ο Alonso κινήθηκε 0,15 δλ. ταχύτερα από τον Leclerc.
Στην 3η θέση πλασαρίστηκε ο Max Verstappen με τη Red Bull, ο οποίο πλησίασε τον Leclerc στα 0,126 δλ. με τη δεύτερη προσπάθειά του. H Red Bull παρουσίασε -μόνο στο μονοθέσιο του Verstappen- μία εμπρός αεροτομή υψηλού φορτίου, με ανασχεδιασμένα πτερύγια. Ίσως με αυτό τον τρόπο θέλει να εξασφαλίσει ότι θα καταπολεμήσει όσο γίνεται την υποστροφή στη Σιγκαπούρη. Φαίνεται ότι η Red Bull ξεκίνησε το τριήμερο από καλύτερο σημείο από τους δύο προηγούμενους αγώνες -όπου επικράτησε- και ο Verstappen έδειχνε να μην παλεύει πολύ με το τιμόνι, όπως συμβαίνει συνήθως στο FP1.
O Ολλανδός κατάφερε να τοποθετήσει τη Red Bull του μεταξύ των Ferrari, καθώς ο Lewis Hamilton σημείωσε τον 5ο χρόνο του FP1. Στον πρώτο του γύρο με τη μαλακή γόμα, ο Βρετανός είχε ένα μεγάλο γλίστρημα στην έξοδο της στροφής 5, εγκαταλείποντας την προσπάθεια. Στη δεύτερη προσπάθειά του με τη μαλακή γόμα, ο Hamilton πάτησε άτσαλα στο εσωτερικό kerb της στροφής 16 και έχασε χρόνο. Με το πρώτο σετ σκληρής γόμας, ο Hamilton ρωτούσε πού έχανε χρόνο, και ήταν στην είσοδο της στροφής 9.
Μόλις 0,001 δλ. πίσω από τον Hamilton βρέθηκε ο Oscar Piastri, ταχύτερος εκ των δύο οδηγών της McLaren. Ωστόσο, στον ταχύτερο γύρο του ο Αυστραλός χτύπησε τον τοίχο σε μία διαδικασία όπου δεν η McLaren δεν πρωταγωνίστησε στους χρόνους. Ίσως αντιμετώπιζε προβλήματα με υπερβολική υποστροφή, όπως ανέφερε ο Piastri στον ασύρματο έπειτα από τον πρώτο του γύρο με τη μαλακή γόμα ελαστικών, έχοντας είχε βρεθεί 1,045 δλ. μακριά από τον επικεφαλής εκείνη τη στιγμή Leclerc.
Ο Αυστραλός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άμεσα τη δεύτερη προσπάθειά του, έχοντας βρει τον Hamilton στην αγωνιστική γραμμή της 1ης στροφής. Ο Piastri στη συνέχεια είπε στον ασύρματο: «Η Ferrari θα εφεύρει καθρέπτες μια ημέρα, ελπίζω». Στην 3η προσπάθειά του, χτύπησε με το δεξιό πίσω τροχό τον τοίχο στην έξοδο της στροφής 17. Στα τελικά λεπτά, ο Piastri έξυσε τη σανίδα νομιμότητας του δαπέδου της McLaren στο kerb εξόδου της 5ης στροφής.
Ο Lando Norris σημείωσε χρόνο σχεδόν 0,22 δλ. μακριά από αυτόν του team-mate του, καθώς η McLaren δεν ξεκίνησε με κυριαρχικό τρόπο ένα κρίσιμο τριήμερο. Ο Isack Hadjar συνεχίζει να εντυπωσιάζει, με τη Racing Bulls να πιστεύει ότι η Σιγκαπούρη θα ευνοήσει τα δυνατά σημεία του μονοθεσίου της. Δυνατός έδειξε και ο Carlos Sainz με τη Williams, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι έγραψε τον ταχύτερο χρόνο του με τη μέση γόμα, για να βρεθεί στην 8η θέση. Στα τελευταία δευτερόλεπτα της διαδικασίας, οι Sainz και Hulkenberg ενεπλάκησαν σε μία μονομαχία που θύμιζε… αγώνα, με τον Ισπανό να βγαίνει εκτός πίστας.
Ο Yuki Tsunoda βρέθηκε έγραψε τον 9ο χρόνο με την άλλη Red Bull, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Esteban Ocon με τη Haas. Στην 11η θέση μόνο είδαμε τον George Russell με τη Mercedes, καθώς η γερμανική ομάδα προτίμησε -όπως και η Williams- να διαφυλάξει τα μαλακά ελαστικά της και έγραψε τους ταχύτερους χρόνους της με τη μέση γόμα. Εμπρός αεροτομή υψηλού φορτίου με τροποποιημένα πτερύγια έφερε στη Σιγκαπούρη και η Mercedes, πέραν από τη Red Bull. O Andrea Kimi Antontelli βρέθηκε στη 14η θέση.
Μόλις 6 λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, τα πίσω φρένα του Alex Albon πήραν φωτιά. Ο Ταϊλανδός εισήλθε στα pits, όπου οι μηχανικοί της ομάδας έσβησαν τη φωτιά, με καπνούς να έχουν γεμίσει το pit lane. Οι δαγκάνες των φρένων φαίνεται ότι είχαν κολλήσει στους δίσκους και ο Albon έχασε ουσιαστικά ολόκληρο το FP1.
The rear brakes on Alex Albon’s Williams get too hot in FP1 😲#F1 #SingaporeGP pic.twitter.com/1DjyUgiAm4
— Formula 1 (@F1) October 3, 2025
Ο Franco Colapinto αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με το τιμόνι της Alpine, το οποίο οι μηχανικοί αντικατέστησαν λίγο πριν από το μέσο του FP1.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.