F1: Μικρές αλλαγές κανονισμών με μεγαλύτερο αντίκτυπο

Μία μικρή αλλαγή στους αγωνιστικούς κανονισμούς της Formula 1 πραγματοποιήθηκε από τη FIA, για να αποφευχθεί ένα περιστατικό που παρουσιάστηκε στο Grand Prix Αυστραλίας, του εναρκτήριου αγώνα της φετινής σεζόν. Παράλληλα, η F1 εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει σε ορισμένους αγώνες από 60 σε 80 χλμ./ώρα το όριο ταχύτητας εντός του pit lane. Επίσης, αναφέρουμε την ανισότητα που υπάρχει στη χρήση των ψυκτικών γιλέκων.
Στο GP Αυστραλίας, κατά την επέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας, όταν είχε δοθεί η εντολή από τη διεύθυνση αγώνων για τους οδηγούς που βρίσκονταν ένα γύρο πίσω να προσπεράσουν τους υπόλοιπους και να βρεθούν στην ουρά της σειράς, η Haas είχε επιλέξει να καλέσει στα pits τον Oliver Bearman.
O Βρετανός επέστρεψε στην πίστα εμπρός από τον Max Verstappen, που βρισκόταν στην 3η θέση με τη Red Bull. H διεύθυνση αγώνων επέστρεψε στον Bearman να προσπεράσει τις δύο McLaren (που βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις), αλλά για να αποφευχθεί επανάληψη του περιστατικού, η FIA άλλαξε τους κανονισμούς, ώστε να αποτρέψει τις ομάδες να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις κατά αυτό τον τρόπο.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Πλέον, η διεύθυνση αγώνων έχει την επιλογή να κλείσει την έξοδο του pit lane ενώ περνάει από την ευθεία εκκίνησης/τερματισμού μία ακολουθία από μονοθέσια που βρίσκονται πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, ώστε να μην βρεθεί ένα αργό μονοθέσιο μεταξύ των πρωτοπόρων. Έτσι, το μονοθέσιο που εισήλθε στα pits, ενδέχεται να πρέπει να περιμένει να περάσουν όλα τα υπόλοιπα μέχρι να επιστρέψει στην πίστα. Αυτό θα αποτρέψει τις ομάδες να καθυστερήσουν τόσο πολύ το pit stop τους κατά τη διάρκεια ενός αυτοκινήτου ασφαλείας.
Στα περισσότερα Grand Prix της Formula 1, το όριο ταχύτητας εντός του pit lane είναι 80 χλμ./ώρα. Ωστόσο, σε πίστες με πιο στενό pit lane, όπως το Albert Park στην Αυστραλία, το Zandvoort στην Ολλανδία, το Μονακό και η Marina Bay στη Σιγκαπούρη, το όριο μειώνεται σε 60 χλμ./ώρα για λόγους ασφαλείας. Αυτό οδηγεί σε πιο χρονοβόρα pit stop.
Με τους πρώτους αγώνες να έχουν κυριαρχηθεί από στρατηγικές ενός pit stop, η F1 και η Pirelli, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να κάνουν τους αγώνες πιο ενδιαφέροντες στρατηγικά, σκέφτονται να αυξήσουν το όριο 60 χλμ./ώρα σε 80 χλμ./ώρα σε κάποιους από αυτούς τους αγώνες. Αυτό θα επιτευχθεί με τη διαπλάτυνση της γρήγορης λωρίδας του pit lane, για να τηρηθούν τα πρότυπα ασφάλειας, ακόμα και αν το pit wall δεν μετακινηθεί.
Ένα pit stop στη Σιγκαπούρη με όριο 60 χλμ./ώρα διαρκεί συνολικά, με την είσοδο και την έξοδο από το pit lane, περίπου 29 δλ., αλλά με 80 χλμ./ώρα, αυτός ο χρόνος μπορεί να κατέβει στα 22-23 δλ. Αυτό θα μπορούσε να κάνει εναλλακτικές στρατηγικές (δύο pit stop) πιο ελκυστικές στο συγκεκριμένο αγώνα. Αυτή η αλλαγή πάντως δεν έχει εγκριθεί ακόμα.
Φέτος, όταν οι θερμοκρασία ατμόσφαιρας ξεπεράσει τους 30,5 βαθμούς Κελσίου σε κάποιο Grand Prix, η FIA επεμβαίνει και κηρύσσει κίνδυνο θερμότητας. Υπό αυτή την περίπτωση, όσοι οδηγοί θέλουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ψυκτικά γιλέκα που έχει προετοιμάσει η FIA. Όσοι οδηγοί επιλέξουν να μην το χρησιμοποιήσουν, θα πρέπει να προσθέσουν έρμα 5 κιλών στα μονοθέσιά τους.
Ο σχεδιασμό του γιλέκου έχει βελτιωθεί και οι σωλήνες που μεταφέρουν το κρύο υγρό στο κύκλωμα του γιλέκου έχουν μετατεθεί, ώστε να βολεύει περισσότερο. Ο George Russell το χρησιμοποίησε στο GP Μπαχρέιν, και τον ακολούθησε και ο team-mate του στη Mercedes, Andrea Kimi Antonelli στο GP Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, αυτό συνέβη επειδή η Mercedes διαθέτει αρκετό περιθώριο έρματος μέχρι το κατώτατο όριο 800 κιλών (μαζί με τον οδηγό), για να επιτρέψει στους οδηγούς της τη χρήση του.
Οπότε, μόνο οι κορυφαίες ομάδες μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση του ωυκτικού γιλέκου σε αγώνες που δεν έχει κηρυχθεί κίνδυνος θερμότητας από τη FIA. Σε μία ομάδα όπως η Haas, που δεν έχει αυτό το περιθώριο, η χρήση του συστήματος στον αγώνα είναι απαγορευτική, παρότι κάνει μεγάλη διαφορά για τους οδηγούς, όπως δήλωσε ο Oliver Bearman, που το χρησιμοποίησε σε ελεύθερες δοκιμές.
O George Russell, πρόεδρος του συνδέσμου των οδηγών (GPDA), δήλωσε ότι ίσως θα ήταν καλό η FIA να μειώσει τη θερμοκρασία ατμόσφαιρας στην οποία γίνεται η προσθήκη βάρους που εξισορροπεί τη χρήση του ψυκτικού γιλέκου, καθώς οι θερμοκρασίες εντός του cockpit στους δύο προηγούμενους αγώνες μπορούσαν να φτάσουν έως και τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.