F1: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το GP Μ. Βρετανίας – motorone.gr

H Formula 1 επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα πριν από 75 χρόνια: στην πίστα του Silverstone, η οποία φιλοξένησε το πρώτο Grand Prix που προσμέτρησε σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το μακρινό 1950 και αποτελεί έδρα του GP Μ. Βρετανίας. Φέτος, το Silverstone θα φιλοξενήσει το 60ό Grand Prix της F1 στην ιστορία του.
Το ενδεχόμενο βροχής ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα για οδηγούς και ομάδες, ενδεχομένως ανακατεύοντας την τράπουλα στις κατατακτήριες δοκιμές. Το Silverstone αποτελεί ιδανική πίστα για να μάθουμε την πραγματική αξία των αναβαθμίσεων που παρουσίασε η McLaren στο μονοθέσιό της στους δύο τελευταίους αγώνες, και αυτό διότι μέχρι στιγμής φέτος, η βρετανική ομάδα έχει δυσκολευτεί πιο πολύ σε πίστες με γρήγορες στροφές και χαμηλές θερμοκρασίες.
Όπως είναι φυσικό, ενδιαφέρον θα έχει η μονομαχία μεταξύ των οδηγών της McLaren, Lando Norris και Oscar Piastri, με το Silverstone ενδεχομένως να ευνοεί λιγότερο από το Red Bull Ring το οδηγικό στυλ του Βρετανού. Ο Norris είναι ταχύτατος αλλά θα πρέπει να αποφύγει τα λάθη, ενώ από την πλευρά του ο Piastri πρέπει να βρει κάτι περισσότερο από αυτό που είδαμε να αποδίδει στους δύο τελευταίους αγώνες το Σάββατο.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Εκεί έχει δείξει δυνατή η Red Bull, αλλά έπειτα από την απογοητευτική εικόνα των προηγούμνενων αγώνων, μπορεί να ανακάμψει και να δώσει την ευκαιρία στον Max Verstappen να πρωταγωνιστήσει ξανά; Ίσως οι χαμηλότερες θερμοκρασίες βοηθήσουν τη Mercedes να κάνει μία καλή εμφάνιση αντίστοιχη του Καναδά, όπως είχαμε δει και πέρυσι, σε έναν αρκετά λείο ασφαλτοτάπητα. Στην Αυστρία, όπου φαίνεται ότι κάποιοι πειραματισμοί με το στήσιμο, για τη βελτίωση της απόδοσης σε θερμές συνθήκες δεν φαίνεται να λειτούργησαν.
A very special race weekend. Epic support. An awesome track. Can’t wait to be back at Silverstone 👏
Previewing the British GP with George, Kimi and @PET_Motorsports 💚 pic.twitter.com/jcVriSharl
— Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@MercedesAMGF1) July 2, 2025
Επίσης, περιμένουμε να δούμε αν η Ferrari θα παρουσιάσει σε αυτό τον αγώνα, ή σε επόμενο αγωνιστικό τριήμερο (πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα), την αναβαθμισμένη πίσω ανάρτηση που θα πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων έλλειψης ακαμψίας στον πίσω άξονα της SF-25.
Αυτό αναγκάζει την ομάδα να στήσει το μονοθέσιο με μικρότερη απόσταση από το έδαφος για να αξιοποιήσει την αεροδυναμική του απόδοση, αλλά αναγκάζει τους οδηγούς να σηκώνουν το πόδι τους από το γκάζι πριν από τα φρεναρίσματα για να μειώσουν τη φθορά του δαπέδου (ο λόγος αποκλεισμού του Lewis Hamilton από το GP Κίνας), ιδίως στην αρχή του αγώνα, όπου φέρουν βαρύ φορτίο καυσίμου.
It’s good to be home! 🏡
We’re on home turf this weekend for the #BritishGP. Brought to you by @Eni, join @PaulAron16 for a lap around our home track — the historic Silverstone Circuit. pic.twitter.com/VcChFN021K
— BWT Alpine Formula One Team (@AlpineF1Team) July 2, 2025
O επικεφαλής της Scuderia, Frederic Vasseur, θα είναι παρών στο GP Μ. Βρετανίας, έχοντας φύγει από το Red Bull Ring την Κυριακή, καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα του, σε ηλικία 76 ετών.
H Racing Bulls θα αγωνιστεί με ειδικό χρωματισμό τον οποίο προετοίμασε ο Νιγηριανός καλλιτέχνης Slawn, ο οποίος έχει εδραιωθεί για την graffiti αισθητική των έργων του. Έχει σχεδιάσει επίσης το φετινό τρόπαιο του FA Cup, δηλαδή του Κυπέλλου Αγγλίας στο ποδόσφαιρο.
A work of art 🤝 VCARB x HUGO x SLAWN. Talk about a collab for the #BritishGP 😮💨#F1 #VCARB pic.twitter.com/MXI2PZLtqt
— Visa Cash App Racing Bulls F1 Team (@visacashapprb) July 1, 2025
To παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο που χτίστηκε για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Silverstone, χρησιμοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως πίστα για τη διεξαγωγή αγώνων. Συνεπώς, έχει μεγάλη ιστορία και έχει δεχθεί αρκετές τροποποιήσεις ανά τα χρόνια. Αλλά έχει διατηρήσει τον ταχύτατο χαρακτήρα του και αποτελεί μια από τις αγαπημένες οδηγικές προκλήσεις των πιλότων.
Είναι μία από τις πίστες όπου οι οδηγοί διανύουν πολύ υψηλό ποσοστό του γύρου με τέρμα γκάζι. Το σύστημα πέδησης δεν καταπονείται πολύ στο Silverstone, καθώς οι οδηγοί δεν αγγίζουν ελάχιστα από την το πεντάλ του φρένου για περίπου μισό γύρο: από την Luffield (7) μέχρι την Stowe (15). Ο γύρος παρουσιάζει μόνο τρεις ζώνες έντονης πέδησης, συνεπώς οι ομάδες καλύπτουν τους αεραγωγούς των φρένων, για να ελαχιστοποιήσουν τις αεροδυναμικές απώλειες.
Στο προαναφερθέν τμήμα της πίστας υπάρχουν μερικές από τις ταχύτερες στροφές της πίστας: η Copse (στροφή 9, διανύεται αναπτύσσοντας 5,2 G) και φυσικά η θρυλική ακολουθία Maggots, Becketts, Chapel (στροφές 10-14), μία από τις καλύτερες του πρωταθλήματος.
Ο αυχένας των οδηγών της F1 υποστηρίζει βάρος 7 κιλών (μαζί με το κράνος 1.200 γραμμαρίων) και σε αυτές τις στροφές υπόκειται σε αλλεπάλληλες αλλαγές κατεύθυνσης πολλαπλών G: 2 αριστερά, 5 δεξιά, 5 αριστερά, 4 δεξιά και 3 αριστερά πάλι. Πολλαπλασιάστε αυτές τις τιμές επί 7 κιλά και μπορείτε να υπολογίσετε το συνολικό φορτίο, που φτάνει έως και τα 35 κιλά.
Η πίστα του Silverstone διαθέτει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους ταχύτητας διέλευσης από την κορυφή των στροφών και κατά συνέπεια πλευρικών φορτίων της σεζόν. Για αυτό και επιλέγονται αεροδυναμικές ρυθμίσεις μέσου προς υψηλού αεροδυναμικού φορτίου. Με τα πλευρικά φορτία να είναι τόσο υψηλά, η πρόσφυση και η καταπόνηση του εμπρός αριστερού ελαστικού αποτελεί τον περιοριστικό παράγοντα.
Η Pirelli έχει επιλέξει να φέρει μία βαθμίδα πιο μαλακές γόμες από ό,τι συνήθως, δηλαδή τις C2, C3 και C4, με πρόθεση να ωθήσει τη στρατηγική περισσότερο προς τα δύο pit stop. Οι ελάχιστες πιέσεις κυμαίνοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα, για την προστασία της ακεραιότητας των ελαστικών: 26,5 psi εμπρός και 23,5 psi στον πίσω άξονα, σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου. O αγγλικός καιρός ενδέχεται να παίξει το ρόλο του με πρόγνωση βροχών για το Σάββατο (55%) και την Κυριακή (40%).
Μέχρι πρότινος, η αεροδυναμική απόδοση των ήταν κυρίαρχος παράγοντας που καθόριζε την απόδοση στο Silverstone, ωστόσο με τα φαρδύτερα μονοθέσια που χρησιμοποιούνται από το 2017, η τελική ταχύτητα έχει γίνει επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας.
Η παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας είναι πολύ πιθανή, δεδομένων των στατιστικών από τους τελευταίους αγώνες. Λόγω της ταχύτατης φύσης της πλειονότητας των στροφών, τα προσπεράσματα δεν είναι απαραίτητα εύκολα.
Παρασκευή 4 Ιουλίου
Ελεύθερες δοκιμές 1: 14:30
Ελεύθερες δοκιμές 2: 18:00
Σάββατο 5 Ιουλίου
Ελεύθερες δοκιμές 3: 13:30
Κατατακτήριες δοκιμές: 17:00
Κυριακή 6 Ιουλίου
Αγώνας: 17:00
Όλες οι διαδικασίες θα μεταδοθούν σε απευθείας μετάδοση στο ελληνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι ANT1+ και τη συνδρομητική υπηρεσία F1TV (με αγγλικό σχολιασμό). Οι κατατακτήριες δοκιμές θα μεταδοθούν στην ελεύθερη συχνότητα του ANT1 σε μαγνητοσκόπηση στη 01:00 το βράδυ του Σαββάτου, και ο αγώνας ζωντανά την Κυριακή.
12ος γύρος του Πρωταθλήματος F1 2025
Πίστα: Silverstone
Μήκος πίστας: 5.891 μ.
Γύροι: 52
Συνολική απόσταση αγώνα: 306,198 χλμ.
Ρεκόρ γύρου (σε αγώνα): 1:27.097 (243,494 χλμ./ώρα) – M. Verstappen (Red Bull), 2020
Απόλυτο ρεκόρ γύρου: 1:24.303 (251,564 χλμ./ώρα) – L. Hamilton (Mercedes), 2020
Στροφές: 18 (8 αριστερές, 10 δεξιές)
Ζώνες DRS: 2 (μεταξύ στροφών 5-6, 14-15)
Ποσοστό χρόνου γύρου με τέρμα γκάζι: 68%
Ποσοστό μήκους γύρου με τέρμα γκάζι: 77%
Ποσοστό χρόνου γύρου στα φρένα: 13%
Αλλαγές σχέσεων στο γύρο: 37
Μέγιστο πλευρικό φορτίο: 5 G (στροφή 9)
Μέγιστη ταχύτητα: 326 χλμ./ώρα
Θέση pole position: Αριστερά
Απόσταση pole position – 1ης ζώνης φρεναρίσματος: 643 μ.
Μέση απώλεια χρόνου σε pit stop: 19,6 δλ.
Μήκος pit lane με περιοριστή ταχύτητας: 510 μ.
Κατανάλωση καυσίμου: Χαμηλή
Καταπόνηση φρένων: Χαμηλή
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2024
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2023
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2022
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2021
Στιγμιότυπα GP 70ής Επετείου F1 2020
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2020
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2019
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2018
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2017
Στιγμιότυπα GP Μ. Βρετανίας 2016
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.