F1: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το GP Μεξικού – motorone.gr
Με τον Max Verstappen να έχει κατακτήσει τη νίκη στους 3 από τους 4 τελευταίους αγώνες της φετινής σεζόν της Formula 1 και τη Red Bull να δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα ανεξαρτήτως τύπου πίστας, ο Ολλανδός μπορεί να είναι το φαβορί για την επικράτηση και στο Grand Prix Πόλης Μεξικού αυτού του Σαββατοκύριακου. Η Red Bull είχε ανέκαθεν ένα πολύ δυνατό μονοθέσιο στον αραιό αέρα του Autodromo Hermanos Rodriguez. Αυτό διότι συνήθως παράγει υψηλές τιμές φορτίου από το δάπεδο του μονοθεσίου και διαθέτει καλή αεροδυναμική απόδοση με τις μεγάλες αεροτομές στις ευθείες.
Ο Oscar Piastri κυνηγά ένα καλύτερο αγωνιστικό τριήμερο από αυτά που είχε τον τελευταίο καιρό καθώς από τη νίκη του στο GP Ολλανδίας, βλέπει το βαθμολογικό του προβάδισμα στη μάχη του τίτλου να μειώνεται συνεχώς. Ο Verstappen έχει πλησιάσει τον Αυστραλό στους 40 βαθμούς και ο Lando Norris στους 14 βαθμούς. Ωστόσο, ο Piastri θα είναι χαρούμενος που επιστρέφουμε σε ένα τριήμερο με τρεις διαδικασίες ελεύθερων δοκιμών, που ίσως του επιτρέψουν να χτίσει καλύτερα το ρυθμό του.
Από την άλλη, ο Norris θα χάσει το FP1, καθώς θα παραχωρήσει το μονοθέσιό του στον Pato O’Ward. Θα πρέπει να δούμε αν αυτό θα επηρεάσει την προετοιμασία του Βρετανού για το Σαββατοκύριακο. Η πίστα δεν ευνοεί ιδιαίτερα τα προτερήματα του μονοθεσίου της McLaren. Στις ευθείες, η Red Bull αναμένεται να είναι πιο αποδοτική. Η MCL39 ίσως μπορεί να κάνει τη διαφορά στις αργές στροφές του τελικού sector.
]]>
ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
¡Hola, México! 🇲🇽
A weekend full of passionate fans, delicious food, and of course – thrilling racing! Take a lap around the Autódromo Hermanos Rodríguez with @FranColapinto presented by @eni. pic.twitter.com/v8p4r1g5Rf
— BWT Alpine Formula One Team (@AlpineF1Team) October 21, 2025
Στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης του δεύτερου sector, τα δύο μονοθέσια ίσως δώσουν σκληρή μάχη μεταξύ τους, καθώς οι στροφές δεν είναι τόσο γρήγορες όσο του 1ου sector του Austin. Ίσως η McLaren ίσως καταφέρει να επιδείξει καλύτερα στο Μεξικό την ικανότητα διατήρησης υπό έλεγχο των θερμοκρασιών λειτουργίας των ελαστικών του πίσω άξονα. Αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η MCL39 διαχειρίζεται καλύτερα τις θερμοκρασίες του σκελετού, και όχι της επιφάνειας του πέλματος του ελαστικού, όπου σημειώνονται οι αυξημένες θερμοκρασίες στο Μεξικό λόγω της πλαγιολίσθησης.
Η άσφαλτος της πίστας είναι αρκετά λεία και αυτό ίσως επιτρέψει στη Ferrari να ρυθμίσει το μονοθέσιό της με χαμηλότερη απόσταση από το έδαφος και να είναι πιο ανταγωνιστική, όπως κατάφερε να κάνει στο GP ΗΠΑ. Η Mercedes αναμένεται να είναι δυνατή στις αργές στροφές και την επιτάχυνση από αυτές, αλλά το γερμανικό μονοθέσιο δεν «συμπαθεί» τις μεγάλες ευθείες.
Τo Autodromo Hermanos Rodriguez είναι η 3η μικρότερη πίστα της σεζόν, αλλά το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της είναι ότι βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 2.200 μέτρα, το μεγαλύτερο δηλαδή ολόκληρου του Πρωταθλήματος. Η ατμοσφαιρική πίεση κυμαίνεται στα 780 mb, δηλαδή η πυκνότητα των μορίων αέρα είναι 22% μικρότερη από όσο στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτό επηρεάζει την αεροδυναμική απόδοση καθώς και τη λειτουργία των μονάδων ισχύος.
Παρότι τα μονοθέσια φέρουν ρυθμίσεις μέγιστης παραγωγής αεροδυναμικού φορτίου, όπως π.χ. στο Μονακό, λόγω της μειωμένης πυκνότητας της ατμόσφαιρας, οι τιμές κάθετης δύναμης που παράγουν είναι αντίστοιχες αυτές της Monza, όπου υιοθετούνται οι πιο λεπτές αεροτομές της σεζόν. Συνεπώς, τα μονοθέσια είναι πιο ασταθή, ιδίως στα αργά κομμάτια της πίστας και τα ελαστικά καταπονούνται περισσότερο επειδή πλαγιολισθαίνουν. Παράλληλα, η κατανάλωση καυσίμων είναι χαμηλότερη, λόγω μικρότερης οπισθέλκουσας στις μεγάλες ευθείες.
Όσον αφορά τις μονάδες ισχύος, για να αναπληρώσουν την έλλειψη μορίων οξυγόνου, το σύστημα του turbo δουλεύει πιο σκληρά, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία λειτουργίας του. Το turbo αναπληρώνει μέρος της απώλειας απόδοσης αλλά όχι στην πληρότητά της. H χαμηλή πυκνότητα της ατμόσφαιρας σημαίνει ότι επηρεάζεται αρνητικά και η απόδοση των συστημάτων απαγωγής θερμότητας, για αυτό και οι ομάδες παρουσιάζουν μεγαλύτερες διατρήσεις στο αμάξωμα, καθώς η επιπλέον οπισθέλκουσα που παράγουν αυτές οι λύσεις είναι μικρότερη.
Tο Μεξικό διαθέτει τη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ της pole position και της πρώτης ζώνης πέδησης, στα 811 μέτρα. Συνεπώς, στην εκκίνηση, επειδή ο επικεφαλής δημιουργεί slipstream για αυτούς που τον ακολουθούν, είναι πολλές φορές ευάλωτος σε επιθέσεις μέχρι το πρώτο chicane. Λόγω της χαμηλής αεροδυναμικής αντίστασης, τα μονοθέσια ξεπερνάνε τα 350 χλμ./ώρα όταν βρίσκονται στο slipstream προπορευόμενου. Συνεπώς, η τακτική του slipstream ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στις κατατακτήριες δοκιμές.
Το συνολικό μήκος της ευθείας εκκίνησης/τερματισμού είναι 1.314 μ. και παρότι υπάρχουν 3 ζώνες DRS, τα προσπεράσματα δεν είναι πολύ εύκολα. Ο γύρος ξεκινά με τις ευθείες που χαρακτηρίζουν το 1ο sector, οι οποίες είναι ενωμένες μεταξύ τους με ένα αργό chicane. Το δεύτερο sector κυριαρχείται από τα γρήγορα S που ακολουθούν τη στροφή 6, όπου τα μονοθέσια αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση με ταχύτητες άνω 200 χλμ./ώρα. Η ταχύτερη στροφή της πίστας είναι η 9, την οποία τα μονοθέσια διανύουν με 230 χλμ./ώρα.
Η στροφή 12 αποτελεί το ξεκίνημα του τρίτου sector με τις αργές στροφές του περάσματος μέσα από το παλιό στάδιο μπέιζμπολ Foro Sol. Μεγάλη πρόσκληση αποτελεί η ζώνη πέδησης για μια από τις πιο αργές στροφές της σεζόν, τη 13, όπου η ταχύτητα πέφτει κάτω από τα 70 χλμ./ώρα. Μία καλή έξοδος από την τελευταία στροφή (16) είναι σημαντική, για την ανάπτυξη υψηλής τελικής ταχύτητας στη μεγάλη ευθεία.
Όπως και στο GP ΗΠΑ, η Pirelli θα φέρει διαδοχικές γόμες ελαστικών, σε μία προσπάθεια προώθησης των στρατηγικών δύο pit stop. Η σκληρή γόμα θα είναι η C2, η μέση η C4 και η μαλακή η C5. Για την πίστα Μεξικού, η C2 αποτελεί εξαιρετικά συντηρητική επιλογή για την πίστα του Μεξικού, με σημαντική διαφορά στον χρόνο γύρου σε σύγκριση με τις άλλες γόμες, ενώ προσφέρει και λιγότερη πρόσφυση. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες πιθανότατα θα περιορίσουν τις επιλογές τους στον αγώνα μεταξύ της μέσης και της μαλακής γόμας.
Συνεπώς, έπειτα από την επιτυχημένη στρατηγική (λόγω και του VSC) του Charles Leclerc να εκκινήσει με τη μαλακή γόμα στο GP ΗΠΑ, ίσως εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιλέξουν αντίστοιχη στρατηγική. Πέρυσι, όλες οι ομάδες υιοθέτησαν στρατηγική ενός pit stop στο Μεξικό, εκτός από τον Sergio Perez, και το μεγαλύτερο stint με τη μέση γόμα ήταν 39 γύροι από τους 71 συνολικά.
Τα ελαστικά είχαν μικρές ενδείξεις graining και πολύ περιορισμένη καταπόνηση πέρυσι, αλλά η μαλακή γόμα θα δυσκολευτεί πιο πολύ να κάνει πολλούς γύρους την Κυριακή. Ωστόσο, οι περισσότερες ομάδες θα στοχεύσουν σε στρατηγική ενός pit stop. Η Pirelli έχει ορίσει τις ελάχιστες πιέσεις των εμπρός ελαστικών στα 23,5 psi και αυτών του πίσω άξονα στα 21 psi, σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου. Η εκτιμώμενη απώλεια χρόνου για την πραγματοποίηση ενός pit stop σε αγωνιστικής συνθήκες ανέρχεται σε 22 δλ.
Ο ασφαλτοτάπητας είναι χλωρός στην αρχή του τριημέρου και σημειώνεται ραγδαία εξέλιξη των συνθηκών, καθώς η αγωνιστική γραμμή στρώνεται με γόμα. Πολλές ομάδες χρησιμοποιούν το FP1 για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τους νέους -ή καλύτερα άπειρους στην F1- οδηγούς που φέρνουν στα μονοθέσιά τους σε ελεύθερες δοκιμές και το ίδιο ισχύει και φέτος, με 9 στις 10 ομάδες να αντικαθιστούν τους οδηγούς τους για τα πρώτα 60 λεπτά του τριημέρου.
Ο Lando Norris θα παραχωρήσει τη McLaren του στο Μεξικανό αστέρα του IndyCar, Pato O’Ward, τη Red Bull του Max Verstappen θα οδηγεί ο βρετανοσουδηός Arvid Lindblad (7ος στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος Formula 2 αυτή τη στιγμή), ενώ στη Ferrari, τον Lewis Hamilton θα αντικαταστήσει ο 29χρονος Ιταλός Antonio Fuoco, που αγωνίζεται με τη Scuderia στο WEC.
H Mercedes θα δώσει το μονοθέσιο του George Russell στον 23χρονο Δανό δοκιμαστή της, Frederik Vesti, ενώ το μονοθέσιο του Carlos Sainz στη Williams θα αναλάβει ο 23χρονος Βρετανός Luke Browning (3ος στη βαθμολογίας της Formula 2 αυτή τη στιγμή). Τον Pierre Gasly θα αντικαταστήσει ο 21 ετών Εσθονός δοκιμαστής της Alpine, Paul Aron.
Δύο Ιάπωνες θα συμμετάσχουν στο FP1, με τον 24χρονο Ayumu Iwasa (2ος αυτή τη στιγμή στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Super Formula) να οδηγεί το μονοθέσιο του Liam Lawson για τη Racing Bulls, ενώ ο 31 ετών Ryo Hirakawa (οδηγός της Toyota στο WEC) θα βρεθεί στο cockpit της Haas του Oliver Bearman. Ο Lance Stroll θα παραχωρήσει την Aston Martin του στον 20χρονο Αμερικανό Jak Crawford, 2ο στη βαθμολογία της Formula 2 αυτή τη στιγμή.

Στιγμιότυπα 2024
Στιγμιότυπα 2023
Στιγμιότυπα 2022
Στιγμιότυπα 2021
Στιγμιότυπα 2019
Στιγμιότυπα 2018
Στιγμιότυπα 2017
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.







