O πρώτος Ιταλός νικητής της F1 έπειτα από 20 χρόνια – motorone.gr
Φαμπρίτσιο Λαζάκις
Οι Ιταλοί είχαν κάτι να πανηγυρίσουν στο GP Κίνας, αν και δεν ήταν απαραίτητα αυτό που θα ήθελαν – μία νίκη της Ferrari, φυσικά! Ωστόσο, ένας μόλις 19χρονος συμπατριώτης τους ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κάτι που είχε να συμβεί 20 ολόκληρα χρόνια, από τη νίκη του Giancarlo Fisichella στο GP Μαλασίας του 2006, με τη Renault.
Αν και τότε ο Fisichella ήταν πλέον ένας ώριμος οδηγός, ο Antonelli βρίσκεται στην αυγή της καριέρας του και όπως δήλωσε ο ίδιος, αυτή είναι μόνο η αρχή. Τι και αν στο βάθρο τον ανακοίνωσαν ως… Kimi Raikkonen, είναι μόλις ο δεύτερος οδηγός στην ιστορία της F1 που κατακτά νίκη πριν τα 20ά του γενέθλια, έπειτα από τον Max Verstappen. Προφανώς, το γεγονός ότι οδηγεί το -μακράν- καλύτερο φετινό μονοθέσιο, συνέβαλε σημαντικά στο επίτευγμα αυτό, αλλά και ο ίδιος χρειάστηκε να ανταποκριθεί στις περιστάσεις, αν και οι συνθήκες τον βοήθησαν αρκετά, ήδη από το Σάββατο.
Τα προβλήματα στο μονοθέσιο του Russell στο Q3 ήταν αυτά που επέτρεψαν στον Antonelli να κατακτήσει την pole position χωρίς ουσιαστικά να δώσει ιδιαίτερη μάχη. Κατάφερε να κάνει την πρώτη καλή φετινή του εκκίνηση, στην οποία κάλυψε υπερβολικά την εσωτερική, για να διατηρήσει πίσω του τον team-mate του, George Russell, γνωρίζοντας ότι αυτός θα είναι ο βασικός του αντίπαλος στον αγώνα, και άφησε τον Lewis Hamilton να τεθεί επικεφαλής, καθώς ήξερε ότι θα ήταν πιο εύκολο να προσπεράσει τη Ferrari αργότερα.
]]>
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ…
Αυτό δεν ήταν τυχαίο, ήταν εσκεμμένη -και ώριμη- επιλογή. Επίσης, όσο είχε τις Ferrari πίσω του στο πρώτο stint, δεν πίεσε πολύ τα ελαστικά του. Όταν όμως ο Russell κατέφερε να περάσει μπροστά από τα ιταλικά μονοθέσια, ο Antonelli τον διατηρούσε εκτός του δευτερολέπτου στο οποίο θα μπορούσε ο Βρετανός να αποκτήσει την επιπλέον ισχύ του overtake mode.
To αυτοκίνητο ασφαλείας του 11ου γύρου λειτούργησε υπέρ του Antonelli, καθώς τον άφησε επικεφαλής με δύο αργά μονοθέσια πίσω του. Συνεπώς, ενώ δυσκολεύτηκε πολύ να αναπτύξει θερμοκρασία στο σκληρό σετ ελαστικών στην επανεκκίνηση δεν είχε κάποιον να τον απειλεί, όπως ο Russell, ο οποίος ήταν ευάλωτος προς τις Ferrari. Επιπλέον, η μάχη των δύο οδηγών της Scuderia ήταν αυτή που προσέφερε στον Ιταλό την ευκαιρία να απομακρυνθεί.
Έδειξε ότι είχε κι άλλο ρυθμό με την ταχύτητά του προς το τέλος του αγώνα, αλλά αυτό το μπλοκάρισμα φρένων στη φουρκέτα με μόλις 3 γύρους για την καρό σημαία θα μπορούσε να το έχει αποφύγει… Αλλά αυτό το λάθος δεν του κόστισε κάτι (παρά μόνο… μερικούς χτύπους καρδιάς) καθ’ οδόν προς το ρεκόρ του νεότερου οδηγού που έχει σημειώσει hat trick στην F1, δηλαδή νίκη, pole position και ταχύτερο γύρο σε έναν αγώνα. Το Σάββατο άλλωστε, είχε γίνει ο νεότερος poleman στην ιστορία.
Όλα αυτά είναι ρεκόρ που στο παρελθόν κατείχαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές όπως ο Sebastian Vettel και ο Fernando Alonso. Και αυτό έκανε κάποιους να αναρωτηθούν αν ο Antonelli θα έχει τη δυνατότητα να κοντράρει τον Russell, το φαβορί για τον φετινό τίτλο, που θα κριθεί σε 22 αντί για 24 αγώνες, έπειτα από την ακύρωση των Grand Prix Μπαχρέιν και Σαουδικής Αραβίας.
Μέρος της ίσως να έρχεται από το σπριντ του Σαββάτου. Εκεί όπου ο Antonelli είχε επιλέξει λάθος πρόγραμμα λειτουργίας του μονοθεσίου στην εκκίνηση, προσέκρουσε επάνω στη Red Bull του Isack Hadjar και δέχθηκε ποινή 10 δλ. Επίσης, στην επανεκκίνηση μετά το αυτοκίνητο ασφαλείας, γλίστρησε στην τελευταία στροφή και παραλίγο να βγει εκτός πίστας… Τρία σοβαρά και σημαντικά λάθη σε έναν αγώνα μόλις 100 χλμ.
Αυτό σημαίνει ότι για να καταφέρει να βρεθεί σε θέση να… ονειρευτεί καν να διεκδικήσει τον τίτλο, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα έχει σταθερότητα αντίστοιχη αυτής που επέδειξε ο George Russell πέρυσι. Αυτό θα είναι αρκετά δύσκολο με τις ενδείξεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Μόνο τα λάθη του σπριντ, οδηγοί που διεκδικούν -με αξιώσεις- τον τίτλο θα πρέπει να τα μετράνε μέσα σε μία ολόκληρη σεζόν και όχι μέσα σε ένα… μισάωρο.
Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Antonelli, ψάχνει ακόμα την ιδανική αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής και γενικά συνεχίζει να μαθαίνει. Ενώ έδειξε ότι μπορεί να είναι «εκεί» όταν ο Russell αντιμετωπίσει δυσκολίες, χρειάζονται περισσότερα, δηλαδή να μπορεί να τον νικήσει στα ίσα, όπως είχε κάνει στο Σάο Πάολο πέρυσι. Μπορεί αυτή η νίκη να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του, αλλά ο πρώτος στόχος του θα πρέπει να είναι η σταθερότητα. Ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τις καταστάσεις εφεξής…
Πάντως, αν και περιμέναμε ότι φέτος ο Antonelli θα πανηγύριζε την πρώτη του νίκη, δεν περιμέναμε να συμβεί αυτό τόσο γρήγορα στη σεζόν. Αλλά όπως εξηγήσαμε, υπήρξαν κάποιες συγκυρίες που λειτούργησαν υπέρ του. Χωρίς αυτό να μειώνει κάτι από την αξία της νίκης του.
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.






