O Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωρά

O Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωρά


Το τελευταίο διάστημα φιλοξενούσα στο σπίτι μου ένα αδέσποτο κουταβάκι, που βρέθηκε μωρό στους δρόμους της Καρδίτσας. Μια κοπέλα με την οικογένειά της το φρόντιζαν εκεί, μέχρι να βρει σπίτι. Και το βρήκε.

Η μεγάλη μου κόρη το έφερε στην Αθήνα και η μικρή το πήρε μαζί της στην Ολλανδία. Έτσι, ο Ντίνος ο Καρδιτσιώτης έγινε δημότης Άμστερνταμ.

Στην Αθήνα, όπου έμεινε σχεδόν τρεις μήνες, εκπαιδεύτηκε άψογα από τη Μέλη και την Αγιάρη. Ένα επίσης αδέσποτο κανίς γκριφόν και μια γατούλα, αδέσποτα και τα δύο, που είναι πλέον συγκάτοικοί μου. Στην επαρχία όπου ζούσαμε, μεγάλωσα κι εγώ με σκυλιά και γατιά, που συμβίωναν αρμονικά. Εδώ όμως κάτι έχει αλλάξει.

Βλέποντας τα στιγμιότυπα του Ντίνου που καταφθάνουν σωρηδόν από την Ολλανδία, φαίνεται ότι το ζευγάρι τον αντιμετωπίζει σαν μωρό και όχι σαν σκυλάκι. Ρούχα, παιχνίδια, αδιάβροχο, βούρτσες, τσαντάκι μεταφοράς. Χθες του πήραν και παζλ. Φοβάμαι μήπως του πάρουν και ποδήλατο. Ευτυχώς, καροτσάκι δεν έχουν πάρει ακόμη. Δεν μιλάω, όπως καταλαβαίνετε. Αλλά δεν αντέχω να μην γράψω.

O Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράΖευγάρι βγάζει βόλτα τον σκύλο του στη Μαδρίτη, Ισπανία, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013.(AP Photo/Andres Kudacki)

Γνωρίστε τους Dinkwads: ζευγάρια με δύο εισοδήματα, χωρίς παιδιά και με σκύλο

Οι Ντινκγουαντς (Dinkwads – dual income, no kids, with a dog) είναι ζευγάρια με δύο εισοδήματα, χωρίς παιδιά, που έχουν σκύλο. Δεν είναι απλώς ένας όρος του διαδικτύου. Περιγράφει μια πραγματικότητα που γίνεται τάση στις σύγχρονες κοινωνίες.
Στην καθημερινότητά τους, ο σκύλος δεν είναι απλώς κατοικίδιο. Είναι το σημείο γύρω από το οποίο οργανώνεται η ζωή. Οι βόλτες καθορίζουν το πρόγραμμα, οι διακοπές σχεδιάζονται με βάση το πού μπορεί να πάει μαζί τους, τα έξοδα προσαρμόζονται ώστε να καλύπτουν τη φροντίδα του. Δεν είναι σπάνιο να τον αντιμετωπίζουν ως μέλος της οικογένειας, ακόμη και ως «παιδί».
Σε ένα διαμέρισμα πόλης, ένα ζευγάρι μπορεί να γυρίζει από τη δουλειά και να βγαίνει κατευθείαν βόλτα με τον σκύλο. Το Σαββατοκύριακο να επιλέγει προορισμούς που επιτρέπουν ζώα. Να μιλά για «ευθύνες», «φροντίδα», «ρουτίνα». Όλα όσα θα χρησιμοποιούσε και για ένα παιδί, αλλά σε ένα διαφορετικό πλαίσιο.
Η τάση αυτή συνδέεται με μια ευρύτερη μετατόπιση. Η γονεϊκότητα δεν θεωρείται πλέον αυτονόητη πορεία. Αναβάλλεται, επαναπροσδιορίζεται ή απορρίπτεται. Ταυτόχρονα, η ανάγκη για σύνδεση, φροντίδα και σταθερότητα παραμένει. Και εκεί, ο σκύλος καλύπτει ένα κενό που δεν είναι μόνο πρακτικό, αλλά βαθιά συναισθηματικό.

O Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράO Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράΈνα ζευγάρι βγάζει βόλτα τον σκύλο του στο Λος Άντζελες. Σε όλο και περισσότερα διαζύγια, η επιμέλεια των κατοικιδίων γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς οι ιδιοκτήτες τα αντιμετωπίζουν πλέον ως μέλη της οικογένειας και όχι ως περιουσία.(AP Photo/Damian Dovarganes, File)

Όταν τα κατοικίδια γίνονται το επίπεδο φροντίδας που αντέχουμε

Τα διεθνή δεδομένα αποτυπώνουν καθαρά αυτή τη μεταβολή. Σε περιοχές της Αγγλίας, σε έναν στους τρεις ταχυδρομικούς κώδικες ζουν πλέον περισσότεροι σκύλοι από παιδιά. Ο συνολικός αριθμός σκύλων φτάνει περίπου τα 13 εκατομμύρια, πλησιάζοντας τον αριθμό των παιδιών, ενώ τα ποσοστά γεννήσεων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Παράλληλα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι νεότερες ηλικίες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν κατοικίδιο και να επενδύσουν συναισθηματικά σε αυτό. Πολλοί ιδιοκτήτες ηλικίας 25 έως 34 ετών δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν το κατοικίδιό τους σαν παιδί τους.

Οι τετράποδοι σύντροφοι λειτουργούν για πολλούς ως ένας λιγότερο απαιτητικός τρόπος να εκφραστεί μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη, η ανάγκη να φροντίζουμε κάποιον. Με την αύξηση του κόστους ζωής και τις αλλαγές στον τρόπο που ζουν και σχετίζονται οι άνθρωποι, η απόκτηση ενός σκύλου μοιάζει πιο προσιτή επιλογή για συντροφικότητα και καθημερινή ρουτίνα.

O Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράO Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράΣκύλος στο καροτσάκι του, κατά τη διάρκεια πορείας για την προστασία των ζώων στο Βουκουρέστι, Ρουμανία. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Επίσης οι κοινωνικοί δεσμοί έχουν αλλάξει. Οι μικρές κοινότητες έχουν υποχωρήσει και η φροντίδα μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι πάντα παρούσα στην καθημερινότητα. Έτσι, η ανάγκη για σύνδεση στρέφεται πιο εύκολα προς τα ζώα συντροφιάς. Για κάποια ζευγάρια, αυτή η εμπειρία λειτουργεί και ως ένα πρώτο στάδιο πριν αποκτήσουν παιδί, ενώ για άλλα επιβεβαιώνει ότι το επίπεδο ευθύνης που συνεπάγεται ένας σκύλος είναι εκείνο με το οποίο νιώθουν άνετα.

Η σχέση ανθρώπου και σκύλου μετρά χιλιάδες χρόνια, όμως σήμερα βιώνεται διαφορετικά. Ο σκύλος δεν αντιμετωπίζεται πια απλώς ως ζώο, αλλά ως παρουσία με την οποία αναπτύσσεται ουσιαστικός δεσμός. Περιμένει στην πόρτα, ανταποκρίνεται στο βλέμμα, μοιάζει να καταλαβαίνει. Η επιστήμη εξηγεί γιατί. Οι σκύλοι έχουν εξελιχθεί ώστε να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος και τα σήματα επικοινωνίας των ανθρώπων με τρόπο που άλλα είδη δεν μπορούν. Πρόκειται για αποτέλεσμα μακράς συνύπαρξης και επιλεκτικής εκτροφής, από τότε που οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους πρώτους σκύλους μέχρι σήμερα.

Στην πορεία αυτή, δεν άλλαξε μόνο η συμπεριφορά τους, αλλά και η ίδια τους η έκφραση, κάνοντάς τους πιο οικείους στο ανθρώπινο βλέμμα. Έτσι εξηγείται και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προβάλλουν πάνω τους συναισθήματα και προσδοκίες, δημιουργώντας έναν δεσμό που συχνά ξεπερνά τα όρια μιας απλής συμβίωσης.

O Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράO Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράΜια γάτα και ένας σκύλος κάθονται στο καροτσάκι τους στη Σεβίλλη. Ισπανία, Ιούνιος 2021.(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Φροντίδα που θυμίζει γονεϊκή σχέση

Ο συναισθηματικός δεσμός είναι ισχυρός. Οι άνθρωποι φροντίζουν τα κατοικίδιά τους με τρόπο που θυμίζει γονεϊκή σχέση. Μιλούν για αυτά, ανησυχούν για αυτά, οργανώνουν τη ζωή τους γύρω από αυτά.
Σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες, τα κατοικίδια καλύπτουν και ένα ευρύτερο κοινωνικό κενό. Η απομάκρυνση από τις μικρές κοινότητες, η μοναχικότητα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δημιουργούν ανάγκη για νέες μορφές σύνδεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτούν συχνά έναν ρόλο αντίστοιχο με εκείνον ενός παιδιού, σε νοικοκυριά χωρίς παιδιά ή μετά την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η εικόνα που διαμορφώνεται παρουσιάζει την ίδια τάση. Η πιο συστηματική καταγραφή προέρχεται από την έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία, που καταγράφει τη σχέση των Ελλήνων με τα ζώα συντροφιάς.
Τα βασικά ευρήματα δείχνουν:

  • περίπου το 43% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει κατοικίδιο,
  • ο σκύλος αποτελεί το πιο διαδεδομένο ζώο συντροφιάς στη χώρα,
  • οι νεότερες ηλικίες εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατοχής κατοικιδίων,
  • η κατοχή ζώου δεν περιορίζεται σε υψηλότερα εισοδήματα, κάτι που δείχνει ότι η επιλογή δεν είναι μόνο οικονομική,
  • ο βασικός λόγος απόκτησης είναι η συντροφικότητα και η συναισθηματική υποστήριξη,
  • σημαντικό ποσοστό ιδιοκτητών δηλώνει ότι το κατοικίδιο αποτελεί μέλος της οικογένειας.

O Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράO Ντίνος ο Καρδιτσιώτης και πώς τα σκυλιά έγιναν τα νέα μωράΟ Ντίνος ο Καρδιτσιώτης, πλέον κάτοικος Άμστερνταμ.

Και κάπως έτσι, ο Ντίνος εγκαταστάθηκε πρώτα στην οικογένεια και στη συνέχεια στην Ολλανδία, καταλήγοντας κι εκείνος οικονομικός μετανάστης.

Με πληροφορίες από: The Guardian, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων