Τι περιμένουμε από το επερχόμενο Peugeot e-208

Τι περιμένουμε από το επερχόμενο Peugeot e-208


Η Peugeot θα λανσάρει τη νέα πλατφόρμα «STLA Small» με τη δεύτερη έκδοση του e-208 το 2026. Αυτό θα επιτρέψει σημαντικά μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας και αυτονομία. Το εσωτερικό του ηλεκτρικού μικρού μοντέλου, αναμένεται να είναι αναμφισβήτητα φουτουριστικό και ευάερο. 

Από την κυκλοφορία της τρέχουσας γενιάς, η οποία κυκλοφορεί στην αγορά από το 2019, υπήρξε επίσης μια πλήρως ηλεκτρική έκδοση του Peugeot 208. Με την επόμενη γενιά, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και θα προσφέρει την τρίτη έκδοση του μοντέλου, με τις καλύτερες πωλήσεις αποκλειστικά ως πλήρως ηλεκτρικό όχημα. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2026, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό αυτοκινήτου Autocar.

Ωστόσο, η Stellantis, γνωρίζει την απροθυμία των αγοραστών σε ορισμένες αγορές και θα συνεχίσει να παράγει τις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης του τρέχοντος μοντέλου παράλληλα με το νέο e-208 για κάποιο διάστημα. Συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής του έκδοσης, το Peugeot 208 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μικρά αυτοκίνητα στην Ευρώπη, μετά τον αντίπαλό του, το Renault Clio και το Dacia Sandero.

Το Corsa αποκτά την τεχνολογία λίγους μήνες αργότερα

Με το λανσάρισμα της επόμενης γενιάς, το 208 γίνεται ένας πραγματικός τεχνολογικός ηγέτης εντός της μητρικής του εταιρείας – ως το best-seller μοντέλο της Stellantis στην κατηγορία Β, σηματοδοτεί το ντεμπούτο της νέας πλατφόρμας «STLA Small». Λίγους μήνες αργότερα, θα ακολουθήσει το επόμενο Opel Corsa Electric, βασισμένο στην ίδια τεχνική βάση. Όπως και οι προκάτοχοί τους, τα δύο τεχνολογικά αδέρφια, αναμένεται να βγουν από τη γραμμή παραγωγής στη Σαραγόσα της Ισπανίας.

Η νέα πλατφόρμα αναμένεται να αποτελέσει σημαντική πρόοδο, ειδικά όσον αφορά την αυτονομία. Θα πρέπει να επιτρέπει σημαντικά υψηλότερη χωρητικότητα μπαταρίας, παρά το συγκριτικά μικρό μέγεθος του οχήματος. Οι βασικές τεχνικές προδιαγραφές του πρωτότυπου αυτοκινήτου «Opel Corsa GSE Vision Gran Turismo», που αποκαλύφθηκε αυτό το καλοκαίρι, αποτελούν μια καλή ένδειξη για το τι να περιμένετε από τη νέα αρχιτεκτονική. Το κάτω μέρος του αγωνιστικού αυτοκινήτου, φιλοξενεί μια μπαταρία 82 kWh, ενώ οι εκδόσεις εισαγωγικού επιπέδου, φημολογείται ότι έχουν χωρητικότητα 37 kWh.

Η αυτονομία είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά

Τα προηγούμενα e-208 και Corsa Electric, και τα δύο βασισμένα στην πλατφόρμα “e-CMP”, είχαν μέγιστη ισχύ 52 kWh. Αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη αυτονομία σύμφωνα με τη δοκιμή WLTP είναι 432 χιλιόμετρα. Χάρη στη σημαντικά μεγαλύτερη μπαταρία, η επόμενη έκδοση του μικρού αυτοκινήτου, είναι πιθανό να ξεπεράσει σημαντικά το όριο των 500 χιλιομέτρων όσον αφορά την τυπική αυτονομία.

Είναι αμφίβολο αν τα δύο μικρά αυτοκίνητα της Stellantis θα κάνουν επίσης ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στην απόδοση φόρτισης. Οι μέγιστες δυνατότητες φόρτισης περίπου 100 kW είναι ο κανόνας στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων και η Peugeot και η Opel μπορεί ακόμη και να διευρύνουν τα όρια. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρείας, δεν έχουν πραγματικά διαπρέψει σε αυτόν τον τομέα.

Το τρέχον e-208 διαθέτει κινητήρα 115 kW κάτω από το καπό. Ο διάδοχός του είναι πιθανό να βρίσκεται σε παρόμοιο επίπεδο όσον αφορά τις επιδόσεις. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, η Peugeot λάνσαρε μια έκδοση GTi 206 kW (280 hp) του ηλεκτρικού της μικρού. Ο διάδοχός του αναμένεται επίσης να έχει μια σπορ έκδοση κορυφαίας ποιότητας. 

Εντελώς νέα δομή πιλοτηρίου για το e-208

Με την αλλαγή γενεών, το μικρό αυτοκίνητο της Peugeot αναμένεται να μεγαλώσει ελαφρώς. Ταυτόχρονα, θα ανανεωθεί και οπτικά. Προς το παρόν, το 208 είναι ένα από τα λίγα μοντέλα Peugeot που δεν φέρει την ταυτότητα της μάρκας που είναι γνωστή από τα 3008 και 5008, καθώς και από το 308. 

Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία, μια επανάσταση ετοιμάζεται στο εσωτερικό. Με το πρωτότυπο αυτοκίνητο «Polygon», που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τον Νοέμβριο, η Peugeot ελπίζει να προσφέρει μια γεύση από τη δομή του πιλοτηρίου του επερχόμενου 208.

Ο κατασκευαστής χρησιμοποιεί την τεχνολογία steer-by-wire για πρώτη φορά στο πρωτότυπο αυτοκίνητο, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον Όμιλο Stellantis. Η απουσία συμβατικής κολόνας τιμονιού, δημιουργεί μια πιο ευάερη αίσθηση για τους μπροστινούς επιβάτες. 

Το τοίχωμα της ζελατίνας που βρίσκεται στην κορυφή του ταμπλό είναι ήδη γνωστό στη βασική του μορφή από το 3008. Αντί για στρογγυλό τιμόνι, τόσο το Polygon όσο και η έκδοση παραγωγής του e-208, θα διαθέτουν ένα ορθογώνιο «τιμόνι». Η Peugeot είχε ήδη υπαινιχθεί αυτό το σχέδιο σχεδόν πριν από τρία χρόνια, με το πρωτότυπο αυτοκίνητο « Inception » στην έκθεση CES.

Πηγή: electrive.net

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων